Geopatogenní zóny ovlivňují kvalitu našeho života

22. duben 2014

Slyšeli jste někdy pojmy jako dráždivá nebo patogenní zóna? Geopatogenní zóny označující jakési pásy na zemi, které mají špatný vliv na zdraví člověka i rostlin. Jak je poznat, jak vznikají a co mohou způsobit?

Dračí žíly neboli škodlivé geopatogenní zóny znali už Číňané před 4000 lety. Podle toho, kde se uvelebil dobytek, poznali, že je dobré místo pro obydlí. Stejně se postupovalo prý i při výběru míst pro stavbu klášterů a zámků v období renesance.

Jsou ale i zvířata, která geopatogenní zóny vyhledávají - třeba včely, kočky a mravenci.

Odpůrci geopatogenních zón tvrdí, že neexistují jasné a vědecky podložené důkazy o jejich existenci. Těmi, kdo na ně naopak věří, jsou virgulisté neboli proutkaři.

„Patogenní zóny jsou nedílnou součástí našeho prostředí. Bohužel nejsou vidět a jejich působení na lidský organismus je často opomíjené. Důsledek jejich vlivu nelze poznat v krátkém časovém úseku,“ vysvětluje Miluše Klubalová.

Dlouhodobé setrvávání v geopatogenní ch zónách může způsobovat například bolesti hlavy, únavový syndrom nebo způsobovat neplodnost.

Na geopatogenní zóny jsou citlivá nejen zvířata, jejich působení ovlivňuje i rostliny. Pokud tedy špatně spíte nebo trpíte dlouhotrvající únavou, zdánlivě bez příčiny, možná za to může právě geopatogenní zóna ve vašem domově.

Geopatogenní zóny prý nejdou úplně „zrušit“. Jdou prý ale odklonit a dá se také zmírnit jejich působení v určitém místě. Jak se působení geopatogenních zón vyhnout? Co je to elektrosmog? Můžeme se mu nějak bránit? Poslouchejte…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.