Hasiči na tyči: Na výjezd k zásahu mají dvě minuty!

20. červenec 2016

Hasičina není jen o hašení požárů. Ve skutečnosti hovoří statistika výjezdů svým počtem spíš ve prospěch technických zásahů a výjezdů k dopravním nehodám. Vždy ale o úspěšnosti zásahu rozhoduje rychlost a připravenost. Dokonce i to, jak rychle se člen výjezdové jednotky spustí po hasičské tyči.

Povolání hasiče znamená být připraven pomáhat v celé řadě situací – od požárů, živelních katastrof, dopravních nehod, přes řešení technických problémů až po záchranu zvířat. Hasiči jsou proto všestranně technicky, odborně i psychicky vybavení profesionálové připravení kdykoliv zasahovat v krizových situacích.

Právě čas hraje při záchraně zdraví, životů a majetku rozhodující roli. Profesionální hasiči musejí do dvou minut od obdržení poplachové informace vyjet k zásahu, který často absolvují i několikrát denně.

Rychlost a efektivitu výjezdu usnadňuje celá řada technických i organizačních prostředků: Stanice jsou vybaveny tyčemi pro sjezd z vyšších pater přímo k vozidlům, do kombinézy připravené rovnou s botami hasiči doslova naskakují. Vše pochopitelně probíhá v poklusu.

Spustit se na hasičské tyči může vypadat jednoduše, zdání ale klame

Požárníci se v rychlosti připravují na výjezd, zatímco z reproduktorů kromě poplachového sdělení zaznívají i informace o povaze zásahu ale nejprve zazní poněkud nevšední motiv. Pro takzvaný předpoplachový signál zvolili liberečtí hasiči motiv z populárního večerníčku.

Redaktor Českého rozhlasu Sever David Hamr si poplachový sjezd ze 7 metrové hasičské tyče sám vyzkoušel. Taky registroval cvičný předpoplachový signál.

Poslechněte si záznam přiloženého příspěvku. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: David Hamr
Spustit audio