Hasicí přístroj nepatří mezi povinnou výbavu, rozhodně se ale vyplatí ho v autě vozit

24. říjen 2016

Hasicí přístroj nepatří mezi povinnou výbavu v osobních automobilech, i přesto dokáže přístroj dostupný v řádech stokorun zabránit poškození auta, které se může pohybovat v řádech desetitisíců korun nebo dokonce zachránit lidské životy.

„U požárů automobilu skutečně rozhodují minuty, a pokud ten požár není v průběhu několika prvních minut zlikvidován, velmi rychle se rozšíří, rozhoří a po příjezdu hasičské jednotky se může stát, že už je celé auto v plamenech,“ konstatuje mluvčí hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Pokud podobná situace nastane a začne nám hořet auto, jak se máme zachovat a co dělat v případě že hasicí přístroj bohužel v autě nemáme?

Čtěte také

„Při jakémkoliv podezření na požár je nutné co nejrychleji a bezpečně zastavit, vypnout motor, pokud možno odpojit baterii, opustit vozidlo, provézt vizuální kontrolu a začít s hašením, pokud požár zjistíme,“ vyjmenovává body postupu Marvan.

Pokud hoří motorový prostor, nikdy bychom neměli zcela otvírat kapotu. Hasit bychom měli nejprve jen s lehce pootevřenou kapotou motoru kvůli přístupu vzduchu. Zároveň je třeba ohlásit požár na linku 150 nebo 112. Pokud nemáte hasicí přístroj k dispozici, můžete použít třeba deku nebo kabát ‒ zkrátka něco, co by zabránilo přístupu vzduchu k požáru.

„Hasicí přístroj by měl být umístěn v kabině, pod jedním z předních sedadel. Nejlepší je podle mě sedadlo spolujezdce. Zavazadlový prostor může být plný, a pak by ten hasící přistroj nebyl dostupný, dodává mluvčí hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjíždějí k požárům automobilu přibližně jednou za 14 dni. Důvody proč auta hoří, jsou různé, nejčastěji začne hořet při autonehodách nebo díky technické závadě.

Do auta je nejvhodnější malý práškový hasicí přístroj, který je snadně dostupný třeba na čerpacích stanicích nebo v prodejnách doplňků pro auta.

Spustit audio