Historickou studnu jim odvezli do Zubrnic. Střížovičtí se ale nenechali zlomit a postavili si ji znovu

5. listopad 2014

Severní Čechy jako zanedbaná krajina, ke které její obyvatelé nemají vztah. Tak tohle pomalu ale jistě přestává platit. Severočechů s hlubokými kořeny přibývá. Stále více lidí považuje sever za svůj domov, který by za jiný nevyměnili. Takoví lidé žijí třeba ve Střížovicích u Ústí nad Labem.

Střížovice najdete na kraji Ústí. Malebná vesnička má moc pěknou náves s hřištěm a altánkem, kterou si upravili sami obyvatelé. Nově návsi dominuje veliká dřevěná studna.

Jde o kopii původní stavby ze 17. století, která byla před lety převezena do skanzenu v Zubrnicích. Místo, které po ní zůstalo, moc parády nedělalo, a tak se střížovičtí rozhodli, že ji vystaví znovu.

Jak říká Silvie Krivá, nejprve se obrátili na zubrnický skanzen: „Dali nám dokumentaci, stavební úřad nám pak vydal povolení…“ Střížovickým zbývalo už jen jedno - sehnat peníze.

„Obrátili jsme se na ústeckou Komunitní nadaci, na nadaci Via v Praze, na město Chlumec, Ústí…“ vypočítává Silvie Krivá.

Finančně přispěli i sami střížovičtí. Celkem se podařilo dát dohromady asi 150 000 korun. Zdá se to dost, ale stejně bylo nutné obracet každou korunu, vypráví Nikol Bernátová: „Máme odborníky na firmy, které nám dodávají materiál, ale většinu udělali chlapi tady z vesnice.“

Dnes už je studna téměř hotová, minulý víkend uložili do kapsule v kopuli na střeše pamětní předměty a na jaře plánují ještě několik drobných úprav.

Spustit audio