Hitem posledních let jsou elektrokola

24. duben 2015
Jak správně nakupovat

Než půjdete kupovat turistické kola, rozmyslete si, jestli chcete jezdit v terénu po nezpevněných cestách nebo jestli zamýšlíte jezdit více po silnicích a cestách zpevněných. Určitě se zamyslete i nad tím, kolik kilometrů za rok na kole ujedete. Kvůli pár desítkám kilometrů nemá smysl vytahovat z peněženky desetitisíce. Stačí běžná kvalita.

Vášniví cykloturisté s tisíci kilometry na kontě by ale na kvalitě komponentů šetřit neměli. Vyšší pořizovací cena bude „vykoupena“ dobrou službou kola.

Dobrou volbu představují kola crossová nebo treková, která se od sebe liší se výbavou. Konkrétně jde o různé odrazky, blatníky, nosiče. Trekové kolo je o tyto prvky ochuzeno, je víc „do sportovna“, ale pro turistiku se hodí také.

Výběr správného rámu je záležitost individuální, rozhodně musíte kolo vyzkoušet. Obecně pro jakýkoliv typ kola platí, že když sedíte na kole, musíte dosáhnout špičkou boty na zem. Je to důležité proto, aby se při šlapání propnula noha – tím si odpočine a předcházíte tak její zvýšené únavě. Mohutnost rámu se odvíjí od použitých materiálů, ale velikost rámu závisí na výšce cyklisty.

Starší lidé ocení tzv. elektrokola, která jsou vybavena elektromotorem nebo menším spalovacím motorem. Tato kola jsou těžší, ale komfort motoru způsobí, že tolik šlapat nemusíte. Cena tohoto kola je od dvaceti tisíc korun, běžné turistické kolo nemotorové pořídíte kolem deseti tisíc korun.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio