Hledat poklady může být docela riskantní, jsou totiž majetkem státu

28. duben 2015

Jako "poklad" bývají v různých dobách označovány různé cennosti. Může jít o hrnec plný starých mincí, truhlu šperků nebo třeba o soubor opracovaných kostí z doby kamenné nebo starou sponu z doby bronzové. Ať už poklad vypadá jakkoli, jeho nález musíte ohlásit.

Poklady jsou majetkem státu, případně kraje či obce. Ať je aktivně hledáte nebo na něco zajímavého narazíte náhodou na své zahrádce, jste povinni nález ohlásit. Jinak porušujete zákon.

Hledání pokladu s detektory kovu a jejich následné vykopávání je trestné. „Jde o to, že při vykování nálezu významně poškodíte okolí a ochudíte tak archeology o historické souvislosti předmětu, které by na něj prozradilo jeho bezprostřední okolí,“ vysvětluje archeolog Michal Soukup.

Podle něj vůbec nevadí, když v nalezeném zrezlém kusu kovu neodhalíte sponu z doby bronzové. Žádný učený z nebe nespadl.

Pokud ale pojmete podezření, že by váš nález mohl být cenný, pak už musíte nález hlásit. Jakmile jste si vědomi historického hodnoty nalezeného předmětu a nenahlásíte jeho nález, překračujete zákon. Jde o zatajení věci a postihy mohou být i dost bolestivé, včetně odnětí svobody.

Pokud nález ohlásíte a jde skutečně o nález třeba na vaší půdě nebo zahrádce, máte nárok na nálezné. Vše záleží ale na okolnostech. Pokud najdete něco třeba jinde, výše nálezného pak záleží na dobré vůli města či kraje, na jehož území jste poklad našli.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio