Hlídacího pavouka i jiná strašidla mají na radniční půdě ve Frýdlantu

13. říjen 2015

Projít se městem a pokochat se na náměstí pohledem na překrásnou radnici ve Frýdlantu, to můžete po celý rok. Ale jen jednou ročně se nabízí příležitost podívat se na tajemnou, tajuplnou a údajně i strašidelnou radniční půdu.

Vystoupáte schody a procházíte se po novém chodníčku, pod vámi je původní trámoví. Nelekejte se, až tam zahlédnete obrovského dlouhonohého pavouka.

„To je hlídací pavouk, ten tady dává pozor na neukázněné návštěvníky a hlavně když jednou za rok ožívá celá radnice pohádkovými bytostmi a strašidly,“ usmívá se Libor Štrom z Městského úřadu ve Frýdlantu.

Pavouk tam prý dohlíží na pořádek – třeba na divokou meluzínu a radničního skřítka Fridolína. Strašidelná a kouzelná prý není jenom půda, ale celá radnice.

Frýdlantská radnice - půda

„Jednou ročně otevíráme dveře radnice po setmění, protože jak je klid a všichni zaměstnanci a úředníci odejdou, budova radnice ožívá,“ pokračuje Štrom a zve na strašidelné prohlídky.

Ty se letos připravují na pátek 4. prosince v rámci akce Noc v muzeu. Během ní můžete potkat frýdlantského kata, Kateřinu z Redernu nebo ďábelskou uklízečku Bertu, která v radničním muzeu uklízí a straší už řadu let.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio