Hmyz - jídlo budoucnosti? Na Malé Skále se konal Velký hmyzí večer!
Smažení červi se zeleninovým salátem, cvrčci na másle, kobylky s bazalkou a česnekem, tak na takové menu nejsme zrovna zvyklí. Hmyz přitom patří v mnoha zemích světa mezi vyhledávané delikatesy.
Velký hmyzí večer se konal na Malé Skále v Českém ráji. Hmyzí šéfkuchař Milan Václavík na něm asi šesti desítkám návštěvníků přednášky dal možnost zjistit, jak hmyz na talíři skutečně chutná.
„Nemějte strach z toho, jak hmyz chutná. Kdyby to bylo hnusné, nejedli by to lidé po celém světě,“ uklidňuje návštěvníky Milan Václavík.
Po chvilce se červi přesunuli z pánve na talíře ochutnávačů. Jaké byly jejich první dojmy? „Křupe to a je to příjemný. Kdybych to neviděla, tak nepoznám, že to jsou červi.“ „Je to výborný. Nesmí se na to koukat, ale je to dobrý.“
A proč bychom se měli zajímat o hmyz jako o potravu? „Říká se, že hmyz je potrava třetího tisíciletí. 100 gramů hmyzu vystačí dospělému člověku energeticky na celý den,“ upozorňuje Milan Václavík.
Chcete si zkusit připravit hmyzí specialitu sami doma? Pak pro vás máme pár důležitých doporučení. Poslouchejte…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.