Hmyz - jídlo budoucnosti? Na Malé Skále se konal Velký hmyzí večer!
Smažení červi se zeleninovým salátem, cvrčci na másle, kobylky s bazalkou a česnekem, tak na takové menu nejsme zrovna zvyklí. Hmyz přitom patří v mnoha zemích světa mezi vyhledávané delikatesy.
Velký hmyzí večer se konal na Malé Skále v Českém ráji. Hmyzí šéfkuchař Milan Václavík na něm asi šesti desítkám návštěvníků přednášky dal možnost zjistit, jak hmyz na talíři skutečně chutná.
„Nemějte strach z toho, jak hmyz chutná. Kdyby to bylo hnusné, nejedli by to lidé po celém světě,“ uklidňuje návštěvníky Milan Václavík.
Po chvilce se červi přesunuli z pánve na talíře ochutnávačů. Jaké byly jejich první dojmy? „Křupe to a je to příjemný. Kdybych to neviděla, tak nepoznám, že to jsou červi.“ „Je to výborný. Nesmí se na to koukat, ale je to dobrý.“
A proč bychom se měli zajímat o hmyz jako o potravu? „Říká se, že hmyz je potrava třetího tisíciletí. 100 gramů hmyzu vystačí dospělému člověku energeticky na celý den,“ upozorňuje Milan Václavík.
Chcete si zkusit připravit hmyzí specialitu sami doma? Pak pro vás máme pár důležitých doporučení. Poslouchejte…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.