Hony na divočáky začínají, opatrnost se vyplatí všem návštěvníkům lesa

4. říjen 2016

Lovecká sezóna začala. Zatímco v září myslivci lovili kolem rybníků kachny, v říjnu budou pokračovat hlavně naháňkou divokých prasat. Začíná ale také houbařská sezona, a tak musí myslivci i houbaři dávat pozor. Kromě toho divoká prasata nemají nic proti tomu navštívit i okrajové části měst, kde je pak musí redukovat odstřelem.

„Od října se rozběhnou naháňky na divoká prasata. Ty se pak dělají různě po lesích a v místech, kde je prasat větší výskyt, kde dělají velké škody v zemědělství,“ vysvětluje Petr Slaba, hospodář mysliveckého sdružení Beškov – Blatce.

Místo v lese, kde řádili divočáci

Cestou lesem je patrná čerstvě rozrýpaná půda od divočáků. Podle hospodáře problém divočáků není jenom problémem Dubska, ale celé republiky a téměř celé Evropy. „Prasata jsou velice odolná a přizpůsobivá zvířata. Došlo k jejich velkému nárůstu,“ říká Slaba.

Lovecká akce? Danou lokalitu raději opusťte

Pro návštěvníky lesa, jako například pro houbaře, může být říjnová vycházka do lesa riziková. „Když se pořádá taková lovecká akce, kde se používají kulové zbraně, musí se to dělat s maximální bezpečností. Je důležité, aby lidé, kteří v tu dobu navštěvují les, se řídili pokyny myslivců. Jde o to, aby nedošlo k vážnému zranění. Je lepší tu lokalitu v danou dobu raději opustit,“ varuje Slaba.

Petr Slaba z Dubé má s myslivostí bohaté zkušenosti

Myslivci na honech nosí kvůli bezpečnosti i reflexní vesty. Důležité jsou hlavně pro ty, kteří natlačují zvěř uprostřed leče.

Drzí divočáci se uvelebí třeba za vaším plotem

Divoká prasat nemají problém zajít až na kraj měst. „Dnes je to běžná záležitost. Jak si divoké prase zvykne, že má někde zdroj potravy, že se tam po něm nestřílí, že tam má klid, tak jim je to úplně jedno. Budou tam v klidu vegetit, třeba někomu za plotem,“ dodává Petr Slaba.

„Vídávám je kousek za svým plotem. Jsem hned vedle sídliště, domek má oplocení a hned za ním se v určitých intervalech pohybují,“ popisuje situaci na okraji České Lípy, na sídlišti Pod Holým Vrchem Miloš Nedbal.

Holý vrch v České Lípě kam občas zavítají divočáci

Okrajové části města nejsou pro divoká prasata neznámým územím, jak potvrzuje myslivec Karel Steiner: „Černá zvěř je dnes ve velkých počtech, nemá zábrany, nemá nepřítele kromě člověka.“ S regulací divočáků v okrajových částech města to podle Steinera není jednoduché. „Regulaci provádíme odstřelem. V těch okrajových částech města to nelze vždy z bezpečnostních důvodů uskutečnit.“

Některá myslivecká sdružení upozorňují na hon a odstřel zvěře cedulemi na okraji lesa, nebo prostřednictvím internetových stránek obcí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.