Hrdina z Nového Boru: Strážník, co zachraňuje lidské životy

26. září 2016

Lidé někdy vnímají strážníky jako ty, kdo obtěžují řidiče s pokutami nebo pejskaře kvůli úklidu exkrementů. Přesto jsou to právě oni, kteří jim často pomohou v těžkých chvílích. Nedávno zachránil lidský život novoborský strážník Tomáš Kubát. U městské policie v Novém Boru na Českolipsku slouží už sedm let.

„Prováděli jsme službu, když jsme přijali tísňovou výzvu dispečinku záchranné služby, že došlo k úrazu elektrickým proudem. S kolegou jsme okamžitě vyjeli na místo, kam jsme dorazili do tří minut,“ vzpomíná Tomáš Kubát, strážník novoborské městské policie a pokračuje: „Po příjezdu jsme našli muže zasaženého elektrickým proudem ze staré žehličky. Jeho syn prováděl masáž srdce. Rozbalil jsem defibrilátor, nalepil jsem elektrody, dostal výboj a pokračovali jsme v masáži srdce až do příjezdu záchranky.“

Událost měla šťastný konec. „Po stabilizování nás záchranka následovala k firmě Crystalex, kde přistál vrtulník letecké záchranné služby, aby ho transportoval do liberecké nemocnice,“ dodává.

Podle strážníka není možné říct, jak dlouho sám zasahoval při záchraně života. Doba, po kterou prováděl oživení, mohla trvat několik minut.

Záchrana života? Neexistuje čas ani vlastní pocity

„Člověk v tu chvíli na čas vůbec nemyslí. Dělá, co ví a nekouká kolem sebe. Nesleduje čas ani lidi a věnuje se člověku, který potřebuje pomoci. Jestli to bylo deset, pět nebo šest minut, opravdu nevím.“ V danou chvíli strážník neměl čas ani na vlastní pocity.
„Nesoustředil jsem se na nic jiného, než na záchranu. Po zásahu, když toho člověka měla v rukou záchranná služba, cítil jsem, že jsme udělali, co bychom měli – co je naše lidská povinnost.“

Pomoc ženě, která chtěla spáchat sebevraždu

Záchrana muže zasaženého elektrickým proudem není první záchrana lidského života Tomáše Kubáta. Připsat si může i záchranu slečny, která se pokusila spáchat sebevraždu. „Přijali jsme tísňovou výzvu, že na lavičce sedí slečna, která nekomunikuje. Na místě jsme zjistili, že má velkou řeznou ránu na zápěstí. S kolegy jsme ji přivedli k vědomí, dali jsme jí první pomoc a ihned volali záchrannou službu, která si slečnu převzala do své péče,“ vzpomíná strážník.

Zachraňování životů pomáhá novoborským strážníkům i přenosný defibrilátor ve voze. Aby byla pomoc strážníků ještě efektivnější a rychlejší, vybaví město strážníky od příštího roku defibrilátorem, který bude kompatibilní s přístrojem záchranářů.

Spustit audio