I černý čaj v sáčcích může být kvalitní a za rozumnou cenu
Černý čaj nechybí v žádné české kuchyni. U nás jsou oblíbenější čaje v sáčcích, a to především kvůli rychlosti přípravy. Porcované čaje však ne vždy dosahují kvality čajů sypaných, což je dáno tím, že v sáčku mají lístky čaje menší prostor pro rozvinutí objemu, chuti a vůně. V levnějších sáčkovaných čajích navíc často najdeme zlomky nebo příměsi čajového prachu namísto celých čajových lístků.
Podle čeho tedy porcovaný černý čaj vybírat? Důležité je při výběru číst informace na obalu. Pokud můžete, dávejte přednost čajům z celých lístků např. v sáčcích ve tvaru pyramidy. V těch se čaj po zalití může plně rozvinout do prostoru. Svou roli hraje i množství čaje v sáčku. Vyhýbejte se čajům různě aromatizovaným – aroma zakrývá přirozenou chuť a kvalitu čaje.
Ani ten, kdo pořád spěchá, není odkázaný pouze na porcovaný čaj. Hitem posledních let jsou speciální konvičky se sítkem. Příprava oblíbeného nápoje v nich je stejně rychlá, jako kdybyste použili čaj sáčkovaný.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka