I sběratelé pivních etiket a tácků mají svého „modrého Mauricia“

20. srpen 2015

Podle maminky dost, podle některých kamarádů ne moc… Tak to má Hynek Troutnar z Ústí nad Labem s pitím piva. Svoji lásku k tomuto výsostně českému moku projevuje sběratelskou vášní - od dětství sbírá pivní etikety a tácky. Nepohrdne ani jinými proprietami s pivem souvisejícími, ty ale má spíš na výměnu - právě za ty etikety a tácky.

Asi každý sběratel pivních tácků má ten svůj vysněný. Je to ale hodně individuální, záleží na tom, co chce zkompletovat. Například Hynek touží od dětství po etiketách z pivovaru Chomutov, národní podnik a přestože už má etiket přes 30.000, tyhle mu stále chybějí.

Dnes chybí pivovar i Chomutovu – výstavná budova i s hostincem z konce 19. století vzala za své, na jejím místě najdete supermarketové parkoviště.

Čtěte také

Sbírka Hynka Troutnara

Sbírka Hynka Troutnara - tácky

Specializuje se na Československo po válce. Má také rozsáhlou sbírku etiket ze Slovenska, kterou rozšiřuje i přes to, že se Slovensko v roce 1993 od Českaosamostatnilo.

Vzhledem k boomu malých pivovarů je Česká republika pro sběratele etiket území hodně proměnlivé a živé - pivovary poznaly, že etikety jsou slušný artikl a dá se říci, že je chrlí ve velkém. Málokterý z nich vaří jen jeden druh piva, přidávají se různé speciály a tak je pořád co sbírat, nebo spíš kupovat.

Etiketa může stát pětikorunu, ale taky třeba 20 korun a pokud jde o nějaký speciálnější nebo starý kousek, už se můžeme bavit i o stokorunách. Ovšem radost sběratele, kterému se podaří sehnat dlouho hledaný kousek, to se snad ani penězi zaplatit nedá.

Dobrá rada sběratele pivních etiket

Pokud byste se sbírání pivních etiket, tácků nebo jiných produktů s pivem souvisejících chtěli věnovat, najdete řadu užitečných informací i kontaktů na webu www.pivnisberatele.cz.

Sbírka Hynka Troutnara - historie pivovarů

Dozvíte se třeba i to, že existují katalogy etiket. Stále novými typy ho doplňují sběratelé z Ostravy, Brňáci zas mají katalog těch starších etiket – používaných před rokem 1948.

Ústecký Labolog klub, mimochodem jeden z nejstarších - funguje už bezmála 50 let, pořádá burzy, kde se na tu krásu můžete přijít podívat…

Nejbližší je plánovaná na 28. listopadu 2015 od 8 do 11 hodin v Domě kultury v Ústí nad Labem. Pokud by vám bylo čekání dlouhé, tak Labolog klub má setkání každý lichý čtvrtek od 14 hodin v kavárně Praha na ústeckém Střekovském nábřeží.

Spustit audio