Jablečný ocet: všelék nebo jen placebo efekt?

29. červen 2015

V minulém dílu minuty o zdraví jsme si představili jablečný ocet jako prostředek, který nám může pomoci při nadměrném pocení. O jablečném octu se ale hovoří i jako o zázračném všeléku, který zatočí s problémy od obezity po rakovinu. Jak se to s jablečným octem opravdu má?

Jablečný ocet má už po mnoho staletí využití v lidové medicíně. Jsou mu přisuzovány obsahy prospěšných látek a zázračné účinky, které ale nikdy nebyly vědecky prokázány.

Například nutriční analýza jedné polévkové lžíce jablečného octa prokázala, že obsah minerálů je velmi nízký. Obsah vlákniny, vitaminů a aminokyselin je nulový. A pokud jde o prospěšné enzymy, vědci pochybují, že by se jim dařilo v tak silně kyselém prostředí.

Čtěte také

Některé vědecké studie nicméně potvrzují, že konzumace jablečného octa má pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi a že může ovlivnit i výši krevního tlaku.

Riziko jeho používání je velmi malé - obzvlášť při občasné konzumaci. Pravidelné nebo časté užívání v neředěném stavu by ale mohlo vést k poškození zubní skloviny, jícnu a také hrozí nežádoucí reakce v kombinaci s některými léky při pravidelném užívání. Proto byste se měli poradit s lékařem, pokud chcete jablečný ocet používat často jako každodenní léčebnou kůru.

Jednou za čas jako zálivka do salátu nebo jako přísada do koupele vám samozřejmě jablečný ocet neublíží.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio