Jak na jarní únavu? Nebojovat s ní!

30. březen 2015

Máme tu jaro, stromy pučí, tráva se zelená, kytičky kvetou a příroda ožívá a je plná energie. Mnozí z nás se ale cítí přesně opačně: Energie nikde, cítíme se slabí, unavení a u někoho to dokonce hraničí s vyčerpáním. Je tu jarní únava. Jak s ní bojovat?

Možná vás to překvapí, ale s jarní únavou byste hlavně neměli bojovat. To, že se cítíme v těchto dnech unavení, má svoje důvody. Po zimě, kdy nám chybělo světlo, pohyb a čerstvá zelenina, kdy jsme se stresovali svátky a ročními uzávěrkami, je únava naprosto přirozená. Tělo hlásí, že toho má dost a bylo by záhodno ho poslechnout.

Jarní únava není medicínská diagnóza, nicméně je to záležitost stará jako lidstvo samo. I naši předci se s ní setkávali a dělali to nejlepší, co dělat mohli. Drželi se hesla – když jsem unaven, musím odpočívat.

Odpočinek je to základní, co bychom si měli dopřát. Když na něco nemáte sílu a chuť, tak to nedělejte. Pusťte na sebe oknem jarní vzduch, odpočívejte a hodně spěte. Od věci není ani jarní dovolená.

Rozhodně by nebylo správné únavu přemáhat a nechat se vyprovokovat jarním sluncem k dlouhým procházkám nebo namáhavým pracím na zahradě. Sice je to lákavé, ale pokud jste tělo netrénovali přes zimu, tak teď nechtějte všechno dohnat. Mohli byste situaci s únavou jenom zhoršit a zadělat si na další, mnohem vážnější problémy. Pohyb je chvályhodný, ale opatrně s ním, dokud nenaberete sílu a nedoplníte vitamíny.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio