Jak na oteklé nohy? Tipy a triky

16. červenec 2016

Slunce, voda, zmrzlina, melouny... To jsou klasické symboly léta. Bez nadsázky bychom k nim asi mohli připočítat i oteklé nohy, protože to je potíž, která v horkých dnech a při dlouhém cestování postihuje každého druhého z nás. Proč tato nepříjemnost vzniká? Dá se jí předejít nebo se jí úplně zbavit?

Otoky nohou vznikají ve chvíli, kdy žíly dolních končetin nezvládají dostatečně odvádět krev z nohou k srdci. V okolních tkáních se začnou hromadit tekutiny a výsledkem bývá stav, při kterém se kvůli otoku nevejdete do bot a do kalhot, pociťujete brnění, nepříjemný tlak a často i bolest a křeče. Zvyšuje se žilní tlak, zhoršuje se výživa buněk a tkání, a pokud nebudete problém řešit, mohou se časem objevit poruchy na pokožce, na psychice, ale také na srdci a dalších orgánech.

Příčin, proč k tomuto jevu dochází, je obrovské množství. Pokud vás otoky nohou trápí často a úporně, doporučujeme navštívit lékaře, protože jen odborné vyšetření může odhalit onemocnění žilních chlopní nebo žil samotných, postižení ledvin, jater nebo srdce, případně hormonální poruchy.

Dalšími důvody mohou být: nedostatek pohybu, obezita, nadbytečné solení, nedostatek vitamínu B, ale také špatné držení těla a nevhodná obuv nebo oděv.

I nevhodný oděv nebo špatně zvolená obuv mohou být příčinami otoků nohou

Ano, i váš oděv může způsobit, že vám krev v dolní polovině těla neproudí tak jak má. Pokud nosíte těsné kalhoty nebo prádlo, které vám způsobuje otlaky v tříslech a v pase, ponožky s těsnými gumičkami, nebo si příliš utahujete opasek, máte na otoky nohou zaděláno. Krev v žilách nemůže díky nim dostatečně rychle proudit, zdržuje se v nohách a neodvádí vodu z tkání.

páskové boty, nohy, obuv

Otoky mohou vznikat také, pokud nosíte nevhodné boty. Při zdravé chůzi byste měli našlapovat především na přední část chodidla v oblasti bříšek prstů. Pokud ale zvolíte obuv, která to neumožňuje, mohou vám nohy začít otékat. Vybírejte si tedy obuv, která má plnou patu, měkčí špičku a oporu klenby chodidla. Nebo alespoň noste ortopedické vložky.

V létě máte možnost dopřát nohám ozdravnou kůru – alespoň pár minut denně se projděte bosí v přírodě. Taková kraťoučká procházka v trávníku s ranní rosou zaručí nejen zdravou přirozenou chůzi, ale bude také osvěžující a romantická. Tak si ji dopřejte!

Otoky nohou při cestování

Při cestování není výjimkou, že několik dlouhých hodin sedíte v omezeném prostoru se svěšenými končetinami. V oblasti kolen a třísel tlačí okolní tkáně na žíly, ve kterých se tak zhoršuje proudění krve. Navíc, protože jste v klidu, se nezapojují svaly, které za normálních okolností podporují návrat krve k srdci.

Cestujete-li letadle, tak působí velmi silně ještě další faktor – zemská přitažlivost, která způsobí větší hromadění krve v dolních končetinách. Výsledkem jsou pak oteklé kotníky a lýtka.

Během cesty si proto dopřávejte alespoň drobné cvičení – kružte chodidly. Také se snažte během přestávek protáhnout si páteř, dát alespoň na chvíli nohy do zvýšené polohy, rozhýbat chodidla a trochu se projít.

Otoky nohou při chůzi

Chůze je sice jednou z prevencí oteklých nohou, přesto se i při ní mohou u zdravých jedinců otoky dostavit. Zejména v případě, kdy člověk není trénovaný. Stejně tak se mohou otoky dostavit při stání či sezení delším, než jste zvyklí. Takový otok ale většinou za pár hodin zmizí.

Také nadváha tu hraje roli, protože žilní systém v dolní části těla je zatížený a žíly a svaly podporující správný průchod krve mají více práce.

Otoky se dostavují také v horkém počasí, protože houstne krev a její pohyb žilami je obtížnější. Proto je v horku důležité dodržovat pitný režim a omezit konzumaci soli, která podporuje zadržování tekutin. Zrovna tak se hodí v teplém počasí omezit kávu a tvrdý alkohol a nahradit je čaji nebo citrusovými šťávami.

Důležitá je prevence!

Pokud trpíte na otoky a na křečové žíly, snažte se několikrát za den položit nohy výš než pánev a v této poloze relaxovat. Ideální je lehnout si blízko ke stěně a natažené nohy o ni opřít s chodidly nejméně šedesát centimetrů nad podložkou.

nohy

I nohy na stole s měkkým podložením podkolení jsou pro cévní systém dobré. Využijte chvilky, kdy sedíte, ležíte nebo stojíte k nenáročnému cvičení nohou – zvedejte paty, kružte chodidly, protahujte prsty na nohou, nebo alespoň přešlapujte.

Snažte se také rozpohybovat tělo i v oblasti bederní páteře. Drobné předklony, záklony, kroužení pánví – to jsou cviky, které můžete provádět prakticky kdykoliv, kdekoliv a jakkoliv často. Také voda vám pomůže – pokud vám nohy otečou, osprchujte chodidla chladnou (ale ne ledovou) vodou a nechte volně oschnout ve vyvýšené poloze.

A ještě jednou připomínáme: Dostatečně pijte!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio