Jak se baví netopýři?

19. listopad 2014

Netopýra člověk zpravidla dříve vidí než slyší. A když slyší, tak spíš svištění vzduchu než pískání, které netopýři vydávají. To proto, že většina jejich zvuků je mimo slyšitelnost lidského ucha. Znalci však tvrdí, že netopýry lze nejen slyšet, ale podle zvuků i rozpoznávat jejich jednotlivé druhy. Je k tomu ale zapotřebí moderní techniky a samozřejmě také znalostí. Jak se dají netopýři rozpoznávat podle zvuků?

Jsou zosobněním tajemna, pohybují se především v noci a přitom neomylně. Netopýři ke své orientaci v prostoru používají vysokofrekvenční zvuky - řídí se vlastně tím, co lidé nazývají sonar.

Většina zvuků, které netopýři vydávají, není pro lidské ucho slyšitelných. Zvláště zvuky, které používají k orientaci. Další z netopýřích zvuků se nazývají sociální, slouží třeba k vábení samiček k páření a lze je i v této době slyšet na sídlištích.

Odborníci podle zvuků, dokonce i těch zprvu neslyšitelných, dokáží rozpoznat jednotlivé druhy netopýrů.

Jak prozradil Daniel Horáček, používají k tomu velmi citlivá nahrávací zařízení, která umí vysokofrekvenční zvuky převést do slyšitelného spektra. A pak přijde na pomoc ještě počítačová technika. Některé druhy lze prý ale rozeznat i bez ní.

Pokud tedy potkáte ve městě, třeba na některém ze sídlišť, člověka s mikrofonem, nahrávátkem a sluchátky, tak to nemusí být špion, ale lovec. Lovec netopýřích zvuků.

Spustit audio