Jak se stát aktivní vojenskou zálohou? Kdo jsou to vlastně ti záložáci?

26. únor 2016

V České republice funguje kromě profesionální armády i aktivní vojenská záloha. Její příslušníci se několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku, ve zbytku času vykonávají své civilní povolání. Tzv záložáci kombinují tak dvě kariéry: vojenskou a civilní.

Aktivní záloha je tady už přes 10 let. Dá se říct, že vznikla ze zájmu občanů České republiky. V aktivní záloze jsou dobrovolníci, kteří si v rámci vlastenectví chtějí udržet svoji vojenskou úroveň – ať už bývalí vojáci základní vojenské služby nebo bývalí vojáci z povolání,“ říká ředitel krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem plukovník Rostislav Domorák.

Příslušníky aktivní zálohy se mohou stát muži i ženy po splnění několika kritérií

„Předně musí mít čistý trestní rejstřík… Potom se musí přihlásit – buď přes národní středisko, nebo přes krajské vojenské velitelství. Proběhne předběžný pohovor, poté následuje zdravotní prohlídka, kdy musí lékař napsat, že je schopen služby v aktivní záloze. Následně se s ním podepíše smlouva a takzvané převzetí dobrovolné branné povinnosti a stane se aktivním záložákem,“ vysvětluje Domorák.

Smlouva se podepisuje na dobu tří let a obě strany ji mohou kdykoliv vypovědět. Zaměstnavatel musí příslušníka aktivní zálohy uvolnit ze zaměstnání na vojenská cvičení či na povolání v případě živelné katastrofy nebo nutnosti obrany státu - po tuto dobu získává záložák plat od státu.

Ústecký kraj má v současnosti 96 aktivních záložáků, jedním z nich je Milan Kadrnka. „Zaplať pánbů mám velmi dobrého zaměstnavatele, který mě pouští… Někteří kolegové ale s tím mají problémy.“

Pěší rota aktivní zálohy krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem byla doposud jako jediná za dobu existence aktivních záloh nasazená při povodních v roce 2013. V Děčíně tehdy pomáhalo zvládnout následky katastrofy na 50 záložáků.

Spustit audio