Jak skladovat jablka a co dělat s těmi, která se nehodí k uskladnění?

25. říjen 2015

Je vám líto vyhazovat spadaná a natlučená jablka? Je jich opravdu škoda. Upéct z nich štrůdl je jedna možnost, ale nabízejí se i další způsoby, jak je využít. Jak to nejlepší z jablek, byť trochu poškozených, zužitkovat?

Pokud už jsou na spadaných jablkách velké hnědé skvrny, pak je to známka, že v nich začaly rozkladné procesy a tak lépe poslouží v kompostu. Lehce natlučené plody ale poslouží jako základ výborného a zdraví prospěšného moštu.

Velmi dobře také uděláte, pokud jablka zachováte v suchém stavu. - odkrojte poškozená místa a jádřince a zbytek použijte na křížaly, které se v zimě hodí na zdravé mlsání.

Pozor - nevyhazujte slupky, ale usušte je také. Jak známo, tak právě pod slupkou a v ní je to největší množství prospěšných látek. Tak toho využijte a usušené jablečné slupky používejte jako přísadu do čajů, případně si z nich čas od času udělejte nálev. Uvařte vodu, nechte ji trochu zchladnout a pak s ní zalijte libovolné množství jablečných slupek.

Vznikne tak nápoj nejen velmi lahodný, ale také prospěšný pro zažívání a ke zklidnění před spaním. Pomáhá i při nachlazení. V tomto případě účinek ještě posílíte, pokud přidáte trochu strouhaného zázvoru, nebo trochu skořice, hřebíčku, medu a citronové šťávy.

Čaj z jablečných slupek určitě vyzkoušejte - dá se s úspěchem nabídnout i návštěvám místo svařeného vína!

Jak skladovat jablka + recept na nemocný žaludek

Vědecké výzkumy potvrdily, že lidé, kteří často konzumují jablka, méně často trpí na infekce dýchacích cest. Antibakteriální účinky jablečné šťávy dokonce pomáhají při angínách a zánětech nosohltanu. Kloktáním jablečného moštu si dokonce můžete ulevit od bolesti krku.

Velkým plusem jablka navíc je, že je to asi nejbezpečnější ovoce z hlediska alergií. Výjimky se sice najdou, ale pokud se někdy nějaká alergická reakce vyskytne, bývá to buď ve spojení s nějakým jiným spouštěčem reakcí, nebo tělo špatně reaguje na odrůdy z cizích zemí. Lepší tedy je konzumovat jablka z našich krajů, na které si již tělo a geny za spoustu generací zvyklo.

Nakrájená jablka, ovoce (ilustrační foto)

Pokud máte jablka, o kterých víte, že nevydrží dlouho uskladněná, tak je zakonzervujte. Oloupaná, ale i neoloupaná jablka můžete nastrouhat, napěchovat do sklenic a sterilovat asi 20 minut varem. V žádném případě nepřidávejte cukr, jablka by pak kvasila. Můžete ale přidat trochu citrónové šťávy nebo kyseliny citrónové, poněkud se tím ale omezí další využití.

Takto uchovaná jablka jsou pak hned po ruce při přípravě moučníků. Připravit z nich můžete i jablečné pyré, které pomáhá při překyselení žaludku a jícnu, ulevuje od obtíží při žaludečních vředech a také při jiných potížích v trávicím traktu - včetně průjmových onemocnění a zácpy.

Na jednu porci použijeme asi čtvrt kila nastrouhaných jablek bez slupek. Ta rozvaříme v trošce vody úplně do měkka, až skoro na kaši. Přidáme lžičku bramborového nebo kukuřičného škrobu - a ještě asi půl minuty povaříme. Necháme zchladnout a konzumujeme vlažné. Pokud byste chtěli pyré chutnější, můžete přisladit, ale raději jen hroznovým cukrem!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio