Jak správně větrat a chránit si své zdraví?

24. březen 2015

Když za Rakouska - Uherska začal platit zákon o povinném větrání ve školách, věděli tehdejší zákonodárci dobře, proč. Žáci byli často vystaveni vysoké koncentraci oxidu uhličitého, což vedlo ke zvýšené únavě a bolesti hlavy. V současné době, kdy si většina domácností při zateplení domů pořizuje plastová okna, lidé na větrání zapomínají, nebo větrají špatně a riskují tak své zdraví…

Ještě v minulém století, kdy se topilo v kamnech převážně pevnými palivy, byla situace jiná - komín táhl a nepříliš těsnými okny táhlo. Lidé tak o přísun čerstvého vzduchu postaráno.

V současné době se naopak snažíme naše domácnosti dostatečně zaizolovat a zateplit pomocí plastových oken, a pak se ocitáme v neprodyšné kleci.

Ve vnitřním prostředí vznikají plísně a neodchází k cirkulaci vzduchu – zvyšuje se tak koncentrace oxidu uhličitého. To vše vede k nárůstu řady onemocnění.

Na vině však nejsou plastová okna, ale nedostatečná výměna vzduchu - větrání. Jak tedy správně větrat poradí Miloš Pavlů. Poslouchejte...

Jedním z nejdůležitějších doporučení je to, že bychom měli větrat co nejdříve po vzniku vlhkosti. Nejlepší je otevřít celé okenní křídlo a udělat průvan.

Rozhodně bychom neměli spoléhat na okno vyklopené – takzvaně „na ventilačku“. Mikroventilace také problém neřeší. Úplně nejlepším řešením je mít větrací koncept před zateplením a výměnou oken.

Spustit audio