Jak vypadal v minulosti zámek Hrubý Rohozec? To ukazují v Turnově

22. červenec 2016

Zámek Hrubý Rohozec, který se tyčí nad Jizerou u Turnova patří mezi známé a vyhledávané cíle návštěvníků Českého ráje. Poněkud méně známá je hradní historie Hrubého Rohozce. Na zámku je kvůli přestavbám laickému oku už málo patrná, ale prohlédnout si ji můžete v Muzeu Českého ráje v Turnově.

500 let od přestaveb Hrubého Rohozce – tak se jmenuje výstava v turnovském muzeu, která hradní přibližuje podobu návštěvnicky oblíbeného zámku. Můžete si prohlédnout model původně raně gotického hradu Hrubý Rohozec z první poloviny 14. století, který na přelomu 15. a 16. století již nevyhovoval rostoucím požadavkům šlechty na bydlení, a proto začala jeho rozsáhlá přestavba, první z řady dalších.

Jiří Sajbt, spoluautor výstavy 500 let od přestaveb Hrubého Rohozce s modelem historické podoby zámku

„Noví majitelé Krajířovi z Krajku se rozhodli Rohozec dost radikálně přestavět do podoby pozdně-gotického rezidenčního sídla svého rodu. Sídlila zde Johanka z Krajku,“ vysvětluje spoluautor výstavy Jiří Sajbt.

Proti dnešní podobě se tehdejší Hrubý Rohozec lišil především obvodovou zástavbou. Chybělo východní a severní křídlo. „Mezi nimi byla pouze hradba, ale prapůvodně se hrad skládal pouze ze dvou věží. Jedné obranné a jedné obytné,“ upřesňuje Sajbt.

Model hradní podoby Hrubého Rohozce

Před půl tisíciletím vystavěný dlouhý jižní palác je dnes patrný ale už pouze ve sklepeních. Další patra paláce byla přestavěna při následujících přestavbách. „Nejreprezentativnější ukázkou té přestavby je

Spustit audio