Jaké vitamínové bohatství v sobě skrývá kopřiva?
Kopřiva - pro někoho plevel, který pouze přidělává práci na zahrádce. Přitom v těchto jarních dnech jde o velmi užitečnou rostlinu, která nám, stejně jako řada dalších bylinek, přináší zásobu vitamínů pro naše tělo.
„Sedmikráska, kopřiva, pupeny břízy, medvědí česnek, popenec – to jsou ty nejhlavnější rostliny, které se teď sbírají a používají,“ vypočítává bylinkářka Dana Stříbrná.
Kopřiva se dá na jaře používat čerstvá do různých jídel, ať už to jsou pomazánky, nádivky, může se přidat do polévky nebo k masu. Stačí jen natrhat mladé kopřivy a spařit je vařící vodou.
Zajímavým tipem může být například kopřiva s míchanými vejci, bramboráky s kopřivami nebo kopřivový špenát.
„Kopřiva má v sobě hodně vitamínu C, ale také vitamínů A a B. Má v sobě tolik betakarotenu, že se to dá srovnat s mrkví. Jde o ideální zdroj pro obohacení se vitamíny,“ vysvětluje Dana Stříbrná.
Při sběru kopřiv bychom si měli dávat pozor na to, aby bylo místo, na kterém kopřiva roste, čisté a aby tam kopřiv nebylo moc. Pokud je totiž kopřiv je jednom místě moc, signalizuje to půdu s nadbytkem dusíku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.