Jedinečný komplex kasáren v Mostě zachránilo na poslední chvíli zařazení mezi kulturní památky

15. březen 2016

Ze starého královského města Most toho mnoho nezbylo. Jednou z mála památek jsou tamní kasárna. Kdysi ležela na okraji města, dnes jsou ale v městském centru. I tato památka ale měla namále…

„Kasárny jsou z roku 1906. Tehdy tu sídlili rakouskouherští dragouni,“ říká mostecký historik a kronikář Michal Vavroch. „Zlatá éra kasáren v Mostě přišla mezi válkami. Dragouny vystřídali českoslovenští legionáři a pak se sem znovu vrátila jízda.“

Po druhé světové válce, kdy kasárny opustil Wehrmacht, sem komunisté nastěhovali pétépáky, protiletadlové dělostřelce a po té rotu Y. „To byla speciální rota složená z Romů. Pracovali na okolních dolech a měli být, v rámci téhle roty, také vzděláváni,“ vysvětluje Vavroch.

Po téhle krátké epizodě se v kasárnách střídaly různé vojenské pluky až do roku 1994. „Armáda opouštěla kasárny v relativně dobrém stavu,“ říká Vavroch.

Město je získalo bezúplatným převodem a mělo s nimi velké plány. Univerzita, domov důchodců, služebna městské policie. To vše ale zůstalo jen na papíře.

Historické kasárny v Mostě

Město je rozprodalo soukromým vlastníkům. Zatímco některé objekty se díky podnikatelům vylouply do krásy, většina budov, lemujících hlavní ulici, začala chátrat.

„Podepsali se na nich zloději a vandalové. V roce 200ž začal stavební úřad rozdávat vlastníkům pokuty za to, že se o objekty nestarají. O rok později dokonce hrozilo bourání nejzdobnějšího, takzvaného důstojnického, domu,“ líčí neveselou kapitolu historie kasáren, které jsou jediným takhle uceleným komplexem svého druhu v celé republice mostecký kronikář.

„Blýskat na časy se začalo v roce 2013. Kasárny byly prohlášeny kulturní památkou. Současní vlastníci se snaží domy opravit a oživit. Pokud se to povede, získá Most historickou památku, kterých má jinak opravdu jako šafránu.“

Spustit audio