Dopolední expres29. září  2017 v 10:00  

Jeřabiny – symbol podzimu a studnice vitamínu C

Jeřabiny - Foto: Elena Horálková

JeřabinyFoto: Elena Horálková

Jeřáb je strom typický pro Krušné hory, a taky pro podzim. Právě teď jeho jasně oranžové plody začínají svítit mezi pozvolna žloutnoucím listím. Jeřabina bývala i kuchařskou surovinou. Kdysi. Pro moderní hospodyňky je to ale spíš už jen něco jako film pro pamětníky. A to je škoda.

„Na zahradě jeřabiny máme. Manželka a tchýně dělají šťávičky a džemy hlavně z arónie,“ prozradil herec a kdysi moderátor jednoho z prvních kulinářských televizních pořadů Mojmír Maděrič na Slavnostech jeřabin, které se konaly v Nové Vsi v Horách. 

Arónie je černá jeřabina, která byla na slavnostech k ochutnání ve formě džusu. „Je to docela kyselé,“ konstatovala jedna z ochutnávajících dam. „Ano, jeřabina potřebuje hodně cukru. Je kyselá,“ dala jí za pravdu šéfkuchařka Věra Baureová z Libochovic, která kvůli jeřabinovým slavnostem hledala staré recepty a pátrala po tom, jak s jeřabinou naložit. 

„Dneska je moderní pracovat třeba se šípky, ale pátrání po jeřabinových receptech bylo docela složité,“ přiznává. Nakonec připravila džem, který podávala ke zvěřinové paštice. 

„Jeřabina se musí dlouho vařit, než změkne. Záleží pochopitelně na vyzrálosti plodů, ale je to trochu složitější práce,“ upozorňuje kuchařská profesionálka. 

Slavnosti jeřabin v Nové Vsi v Horách - Foto: Lenka Šobová

Uvařený džem je třeba rozmixovat a ještě propasírovat. I tak není jeho struktura úplně hladká. „Ale chuť to má zajímavou,“ chválí Maděrič. K paštice nebo sýrům je jeřabinová marmeláda nebo gel určitě vhodným doplňkem.
„Výhodou jeřabin je vysoký obsah vitamínu C – je ho tam tolik, že i když se část určitě při zpracování ztratí, pořád je to hodně zdravá pochutina,“ míní Bauerová. 

Sladké, ale pikantní a rozhodně ne fádní jeřabinové pyré jde během ochutnávky hezky na odbyt. 

Jeřabina je vůbec šikovná plodina. Umí prý i předpovídat počasí. „Když je jeřabin hodně, čeká nás tuhá zima,“ říká Eva Pilařová, která na slavnosti přijela z Litvínova. 

„Letos to vypadá, že sníh a mráz nebude. Když se podíváte na ty jeřáby kolem, skoro žádné jeřabiny tam nejsou a není to tím, že by je místní otrhaly kvůli výzdobě,“ směje se dáma, která do přehlídky domácích výrobků z lokálních surovin přispěla hned několika skleničkami různých čalamád a džemů. Jeřabinový mezi nimi ale nemá. Možná napřesrok. 

Autor:  Lenka Šobová
Pořad: Dopolední expres  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 9:00  |  Délka pořadu: 3 hodiny  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Rumburk
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Panenský Týnec
  Od 14.12.2017 06:50 do 09:50; na silnici 225 u obce Žatec okres Louny; nehoda; 2 havarovaná vozidla; požár 2 vozidel; 2x OA, se zraněním.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace