Jezeří ‒ zámek stojící na ohryzku

10. říjen 2016

Jako zámek, který stojí na ohryzku, popisuje Jezeří na Mostecku kastelánka Hana Krejčová. Postupující důl se přiblížil až nebezpečně a Jezeří je jediný zámek na světě, který návštěvníkům poskytuje výhled na krajinu zraněnou povrchovou těžbou uhlí.

Zámek Jezeří byl minulým režimem odsouzen k zániku, ale přišel rok 1989 a restituce. Lobkowiczové dostali zámek zpátky, pozvali na návštěvu například i prince Charlese nebo nizozemskou královnu Beatrix. Ovšem nutné opravy už byly nad síly vlastníků, a tak v roce 1996 vracejí zámek státu.

Z historie zámku

Je to jako hra s cibulovými slupkami – barokní objekt vznikl přestavbou zámku renesančního, ten zas skrývá základy gotického hradu a archeologové nalezli i stopy slovanského osídlení a Keltů. Název „de Lacu“ – „z Jezera“ je doložený už v roce 1363.

Asi nejslavnější období se váže k době, kdy tu Lobkowiczové hostili i Ludwiga van Beethovena. Ten věnoval krom jiných skladeb svoji třetí symfonii Eroicu Františku Maxmiliánovi Lobkowiczovi. Právě na Jezeří měla tato symfonie světovou premiéru! Bohatou hudební tradici tu připomíná festival Hudební léto na Jezeří.

Zámecké WC

Za 2. světové války se kompletně vybavený zámek stal internačním táborem prominentních osobností – je doloženo, že tu byl držen bratr pozdějšího francouzského prezidenta Pierre de Gaulle.

Strašidla a malovaný klozet

Strašidla ve sklepení už zas patří k současnosti – na Jezeří vás čeká prohlídkový okruh s drakem, vlčím vytím, mrtvou hraběnkou, obrovitými pavouky a dalšími strašidláky, ale taky s truhlicí plnou drahých kamenů.

Jezeří - pavoučí labyrint

Dospělejší návštěvníky mohou okouzlit dobově zařízené pokoje, ložnice, koupelna i s malovaným porcelánovým klozetem. Na jedné z chodeb můžete obdivovat obrazy paní kastelánky, můžete se tu občerstvit, můžete se toulat parkem, můžete se tu dokonce oženit nebo vdát…

V měsíci říjnu máte šanci vždy v sobotu a v neděli a ve svátek, v době od 10 do 16 hodin. Pak už si musíte počkat na duben, na novu návštěvnickou sezónu zámku Jezeří.

Spustit audio