Juniorským sportovcem roku Ústeckého kraje se stal plavec Tomáš Franta

25. listopad 2015

Pětatřicet mladých sportovců se ucházelo o titul nejlepší junior Ústeckého kraje. V každém okrese vybrali do ankety týdeníku Metropol pět nejlepších zástupci České unie sportů.

„Je tu spousta talentovaných sportovců. Máme tu mistry republiky, účastníky mistrovství Evropy i světa. Pozornost si určitě zaslouží,“ vysvětluje ředitel pořádajícího týdeníku Jiří Morštadt a pokračuje: „Za povšimnutí stojí, že mezi nominovanými téměř nejsou zástupci kolektivních sportů.“

Každý okres během vyhlášení ankety poznal svého NEJ juniora. V Ústí nad Labem zvítězila Tereza Kudláčková, která se právě chystá na Mistrovství světa v aerobicu.

V Teplicích a v Mostě kraluje atletika - v Teplicích byl nejúspěšnější Akim Saleh, V Mostu Lucie Svobodová.

Litoměřicku vládne vodní slalomářka Tereza Fišerová, v Chomutově plavec Tomáš Franta, v Děčíně osmiletý vodní motorista Vojta Duda a na Lounsku vodní slalomářka Lucie Nesnídalová.

Nejlepší sportovec junior Ústeckého kraje 2015 - ukázka šermu

K olympiádě mi chybí vteřina a půl, říká nejlepší juniorský sportovec Ústeckého kraje, plavec Tomáš Franta

Z těchto sedmi pak vzešel celkový vítěz. Tím se stal Tomáš Franta. 17letý plavec žijící v Mostě plave za chomutovskou Slavii a na znakařské stovce je v republice nejlepší nejen mezi juniory, ale i mezi dospělými.

Na dosah má i nominaci na olympiádu v Riu. „Je to blízko. Vteřina a půl není moc. Budu dělat, co bude v mých silách,“ říká o svých šancích sám Tomáš.

Moderátor slavnostního vyhlášení Radek Šilhan demonstroval, jak málo je vteřina a půl na faktu, že jen během roku 2015 se Tomáš na své nejsilnější trati zlepšil o tři vteřiny.

Tomáš Franta - vítěz za Ústecký kraj

První šanci zaplavat potřebný čas bude mít Tomáš na předvánočních závodech v Amsterodamu. „Já to beru jako hezký vánoční výlet,“ žertoval mladý plavec.

Kromě sportovních cílů má i civilní sny. „Musím odmaturovat a vybrat si další školu. Plavání mě neuživí. Bohužel,“ konstatoval velmi pragmaticky vysoký okatý kluk, který letos poprvé zažil v bazéně rozplavání o postup do finále.

Na Evropských hrách v Baku mu těsně, v souboji jeden na jednoho, utekl postup do finále. Slabou útěchou mu může být fakt, že jeho soupeř, který měl před rozplaváním na chlup stejný čas, nakonec celý závod vyhrál. „Jsou to zkušenosti, a já jsem za ně rád,“ říká s úsměvem Tomáš.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio