Kadaň: pověst o psu a radniční dveře proti nepoctivosti

25. duben 2017

Že politici kradou, myslí na svůj vlastní prospěch a z obecního si přihrávají do vlastního? Stačí zajít do kterékoli české hospody a na podobné řeči určitě dojde. Může za to to notorická česká nespokojenost i smutné zkušenosti s jednici, kteří se právě takhle chovali. V Kadani ale mohou být klidní. Jim nepoctivý politici nehrozí. Před sobectvím a životem nad poměry je varuji dveře do radniční věže i pověst, kterou v ní najdou.

Dřevěné vyřezávané dveře vytvořil stejný umělec, který vyzdobil kadaňský klášter. Křídla dveří jsou tak úzká, že lidé silnějších postav mají problém jimi projít. Lze je brát i jako varování před obžerstvím a příliš poživačným životem z obecního.

„Kdo je trochu při těle, neprojde už dveřmi,“ říká s úsměvem historik Petr Liebscher. „Já sám už musím chodit bokem.“

Pes z fasády radniční věže v Kadani

Komu by nestačilo nenápadné varování dveřmi, dostane ve věži pěkně názorně vysvětleno, že krást se nemá. Ve druhém patře visí jakási kramářská píseň vážící se k soše psa. Sedící kamenný pes dnes sedí ve věži, původně byl ale na její fasádě.

„Pověst praví, že jeden radní kradl z obecního. K okrádání městské kasy využíval i svého psa. Když mu na to přišli, musel za trest vylézt na špičku radniční věže. Jeho pes ho vystrašeně sledoval z ochozu, a když mu podklouzla noha, lekl se tak, že přepadl z ochozu dolů,“ ukazuje malovaný příběh Liebscher.

Skutečné vysvětlení je mnohem prozaičtější. Pes na fasádě byl jakousi vizitkou stavitele, který věž v 19. století opravoval. Opravit i nechalo i stávající vedení města. Od května se věž otevře turistům a nabídne pohled do historie i do kraje. Ale pozor, schody na věž jsou úzké a točité, tedy zase nic pro tlouštíky a taky pro klaustrofobiky!

Spustit audio