Kadaň se pyšní uličkou jen pro štíhlé… A ještě v ní straší!

22. leden 2017
Hádankář

Dlouho se za nejužší uličku udávala ta, která v Praze na Malé straně spojuje ulici U Lužického semináře a řeku Vltavu. Je tak úzká (zhruba půl metru), že ji musí řídit semafor. Mělo to ale háček. Nespojuje ulice, je spíše průchodem do dvora a nemá jméno. V listopadu 2006 tak byla zapsána do České knihy rekordů jako nejužší v České republice ulička v Tišnově ‒ Koželužská. V jednom místě má totiž jen 77 centimetrů. Ovšem o rok později ji trumfla jedna ulička v Kadani.

Katova ulička v Kadani je dlouhá 51 metrů a úzká pouze 66 centimetrů a jeden milimetr. Vede z náměstí na hradby a teprve od roku 2013 se jmenuje Katova. Až do té doby oficiální název neměla, i když Katova jí říkají místní odjakživa, protože vede ke katovně. Ostatně kat to tudy měl blízko na náměstí, kde stála šibenice a pranýř.

Katova ulička je označená

"Právě jsme se protáhli, naštěstí jsme žádného ducha nepotkali," smáli se Jana a Petr Navrátilovi z Prahy, kteří právě procházeli přes kadaňské náměstí. Do města jezdí za známými opakovaně a o uličce i rekordu prý dobře vědí.

Podle legendy totiž v uličce o půlnoci straší. Údajně jde o jeptišku, kterou v uličce zazdili zaživa za rouhání. Jiný pramen uvádí, že to byl trest za schůzky s katem, se kterým se tam setkávala. I proto jí prý při strašení občas dělá společnost duch posledního kadaňského kata Ignáce Kayla.

Ulička vznikla ve 14. století a nebylo to proto, aby zkrátila cestu ke katovi, měla odvádět vodu z náměstí do Bystřického potoka. Dlužno říci, že pak jako zkratka skutečně i sloužila – místní její přednosti ocenili hlavně v době obléhání, protože se jí rychle dalo projít z centra ke hradbám. Dnes slouží jako atrakce. Je temná a za pochmurného dne působí skutečně tajemně. Kdo má odvahu, může projít.

autor: ces
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.