Každodenní život českých vojáků na zahraničních misích ukazují fotografie v ústeckém muzeu

11. říjen 2017

Už jen pár dní je v Ústí nad Labem k vidění putovní výstava fotografií ze zahraničních misí českých vojáků. Vystavené fotografie nabízejí jiný, méně oficiální pohled na zahraniční nasazení Armády ČR a ukazují takové stránky života v operaci, jako je komunikace a pomoc místním obyvatelům a nezpochybnitelný vliv práce českých vojáků na každodenní život v zemi. Tak zní oficiální popis výstavy, která letos pokračuje už 2. ročníkem.

Na zhruba 70 fotografiích jsou vidět momenty ze životy českých vojáků působících v zahraničí. Každou fotografii doprovází stručný popis místa a situace, ve které byla pořízena. Kustodem ústecké výstavy je Jaroslav Novák, válečný veterán z bývalé Jugoslávie.

„Byla tu babička s vnoučaty a ukazovala jim tyhle afgánské děti se slovy „Ty by tu vaši snídani brali všemi deseti“. To jsou okamžiky, které mě dojímají,“ přiznává prošedivělý muž, který armádě zažil své.

Nejen na něj ale vystavené fotografie působí. Raketa zachycená chvíli po odpálení, voják opravující Jeep kdesi v poušti nebo afgánský pilot schovávající se před poledním žárem ve stínu svého vrtulníku. Jsou obrázky, u kterých se vyplatí chvíli postát.

Výstava s názvem „Ten druhý život“ je putovní. V ústeckém muzeu je k vidění do neděle 15. října.

Výstava "Ten druhý život" v ústeckém muzeu
Spustit audio