Kdo rád chodí na výlety a miluje hádanky nebo tajemno, je pravým adeptem pro questing

19. srpen 2015

Víte, co je to questing? Jedná se o turistiku a poznávání nových míst, spojenou s příběhem, hledáním indicií a nakonec i pokladu. V Českém ráji teď zkušebně vzniklo sedm tras, po kterých se můžete vydat na zajímavý výlet.

Jan Mertlík ze sdružení Český ráj se se svými kolegy zaměřil především na poznávání barokní krajiny Mariánské a Valdštejnovy zahrady s množstvím známých či skrytých příběhů.

V čem se vlastně questing liší od už docela známého hledání " kešek " čili geocachingu pomocí GPS?

„U toho geocachingu zcela přesně známe souřadnice těch míst, u questingu to je volnější. Připomíná to stopovanou, kdy se dělají různé šipky v terénu. Tady ovšem nejsou šipky - člověk dostane mapku s návodem, jak se tam pohybovat a s informací, co v tom terénu je a čím je to zajímavé. Dostává tak informace o tom území mnohem zajímavějším způsobem, než třeba z letáku a navíc hledá i poklad,“ popisuje Jan Mertlík.

Některé hledačky mají už v popisu, kde ten poklad je. U jiných musí hledač ze složených indicií informaci o pokladu teprve najít.

„Poklad je v krabičce, je to zápisník, kam můžete psát své postřehy z výletu, můžou se tam dávat i drobné suvenýry na výměnu podobně jako u kešek,“ vysvětluje Mertlík.

Pavel Charousek z Turnova si vždycky bere na výlety chytrý mobil. Díky nejrůznějším aplikacím získá informace nejenom o hledačkách, ale taky o dalších tipech na výlety včetně poznávání míst, kde se v Českém ráji točily filmy - třeba Jak dostat tatínka do polepšovny.

„Když přijedu třeba na Věžický rybník do Českého ráje, vytáhnu mobil a zapnu aplikaci Czechturismu o filmových místech, tak vidím toho Vaška, jak leze s tatínkem na skálu. Takže funguje to a je to perfektní,“ pochvaluje si Charousek.

Spustit audio