Klášterec nad Ohří chce zabránit chátrání zříceniny hradu Šumburk

13. květen 2017

Chátrající zříceninu hradu Šumburk na vrchu Šumná na Chomutovsku chce konzervovat město Klášterec nad Ohří. V posledních letech zříceninu vyhledávají turisté, její údržbě se ale desítky let nikdo nevěnoval a hrozí tak další chátrání.

Hrad Šumburk leží asi dva kilometry západně od Klášterce nad Ohří, kde byl založen v první polovině 15. století. Jeho obyvatelé ho opustili po požáru roce 1550. Dodnes se z něj dochovaly zbytky mohutné obytné věže, hradby s baštami a brána. K hradu vede červená turistická značka z Perštejna nebo ze silnice I/13 odbočkou na Kláštereckou Jeseň.

Starosta Klášterce Štefan Drozd ze Strany prohlásil, že pokud se městu podaří na záchranné práce získat dotaci, mohlo by se na západní hradbě začít pracovat už letos.

Šumburk (Schönburg) na historické pohlednici

Záchranné práce by měly zříceninu zachovat v současném stavu i pro další generace, a to včetně architektonických detailů, jako jsou zbytky původní omítky nebo kapsy po lešení. Místo by mělo být i bezpečnější pro turisty.

Město už delší dobu spolupracuje s dobrovolníky ze spolku Zachránci památek České republiky. V minulých letech díky tomu u přístupové cesty ke zřícenině Šumburk instalovali informační tabuli a na stezce vybudovali oddechový altán a opravili lávku přes hradní příkop.

„V budoucnu bychom ale tuto turistickou atrakci chtěli zpřístupnit prostřednictvím cyklostezky přímo z lázeňského parku,“ doplnil starosta.

zdroj: ČTK
Spustit audio