Knihovna na koupališti: Osvěžovna v Turnově nabízí čtení zdarma

27. červenec 2016

Půjčit si knížku na vlakovém nádraží, časopis v autobuse, začíst se v parku – to už začíná být běžné. V Turnově ale knihomolům připravili novinku v podobě volného půjčování knížek na koupališti. Nové turnovské koupaliště v Maškově zahradě totiž nabízí osvěžení nejenom těla, ale i ducha, a to v podobě možnosti zdarma si půjčit knížku nebo časopis.

Duchovní osvěžovnu zřídila Městská knihovna Antonína Marka v Turnově. „Naše myšlenka spočívala v tom, že lidé se jdou vykoupat a třeba si zapomenou vzít si s sebou knížku nebo časopis. A tak si to tady zdarma půjčí,“ říká ředitel turnovské knihovny Jaroslav Kříž. Osvěžovnu najdete na koupališti hned vedle občerstvení, a tak si můžete čtením zpříjemnit třeba i čekání na kus žvance.

Osvěžovna má úspěch

Voda, opalovací krémy a nenechavé ruce, které nikdo nehlídá. Ani jedno knihám nesvědčí, a tak nelze očekávat žhavé knižní novinky. Přesto je z čeho vybírat a že je o osvěžovnu zájem, potvrzují „rozhrabané“ regály.

„Jsou tady knížky již vyřazené, nebo dary, které jsme dostali od čtenářů. To platí i o časopisech, kterých jsme sem dali hromadu, protože očekáváme, že zájem bude hlavně o ně. Co se knížek týká, tak je to hlavně takové lehké čtení, detektivky, romány pro ženy, většinou nic dlouhého a složitého,“ upřesňuje spokojený šéf knihovny.

Osvěžovna má úspěch

Spokojený je i šéf sportovně-rekreačního areálu Maškova Zahrada Tomáš Špinka: „Myslím, že to je hodně využívané, a že to je super doplněk této letní aktivity.“ Což po chvíli potvrzuje i jedna z návštěvnic koupaliště. „Je to skvělé, že tu je možnost si půjčit knížku nebo časopis. A moc se nám líbí koupaliště,“ říká Iveta z Kladna.

Venkovní koupaliště v Turnově má novinku - Osvěžovnu pro všechny milovníky knih
Spustit audio