Köglerova naučná stezka vznikala už před druhou světovou válkou

27. listopad 2015

Autorem Köglerovy naučné stezky je krásnolipský rodák Rudolf Kögler. Slavnostně byla otevřena 12. října 1945. 12kilometrová stezka tehdy začínala u vápenky nad Doubicí - v těchto místech je geologický přesmyk, kde žula přechází do pískovce. Končila pak ve vísce Zahrady pod Vlčí horou, přímo v zahradě Köglerova rodinného domu, kde zbudoval unikát - trojrozměrnou geologickou mapu o 50 m². Tuto technickou památku budoval v letech 1931 - 1935.

Rekonstrukce stezky proběhla v letech 2003-2006, na žádost KČT Krásná Lípa a rodiny Schnitnerových - potomků pana Köglera.

V současné době měří 23 kilometrů - začíná v Krásné Lípě na náměstí, prochází lesoparkem, který město rekonstruovalo v letech 2004 - 2006. Dojdete po ní na Kamennou horku s dobrým výhledem na Krásnou Lípu, dále na Maškův vrch, kde se plánuje stavba rozhledny.

Logo

Přes Kyjov se dostanete na vyhlídkové skalní útvary a scházíte ke Křinici, procházíte kolem částí ledopádů, vinného sklepa, dále nahoru až na Vlčí horu. Přes zahradu rodiny Schnitnerových s geologickou mapou pak dojdete přes Sněžnou zpět do Krásné Lípy.

Cestu na stezce vám zpříjemní kromě jiného 43 informačních tabulí, 6 přístřešků k posezení, 18 laviček nebo 3 studánky. Více informací o stezce a její rekonstrukci najdete na webových stránkách KČT Krásná Lípa.

Spustit audio