Kokos jsme zvyklí konzumovat pouze ve sladkostech. Jde to i jinak, a navíc zdravěji!

11. leden 2016

Kokos by si zasloužil být v našem jídelníčku častěji a v různých jiných formách. Má totiž široké spektrum pozitivních účinků na naše zdraví.

Kokosovou dužinu můžete konzumovat čerstvou i sušenou a s její pomocí dostanete do těla spoustu vlákniny. Díky tomu se zrychlí váš metabolismus, podpoříte správnou funkci střev a zůstanete déle zasyceni. Proto se kokos hodí jako skvělý pomocník při hubnutí.

Navíc nezvedá hladinu cholesterolu, obsahuje kvalitní tuky a přinese organismu spoustu proteinů, vápníku, hořčíku a vitamínů řady B. Díky tomu má konzumace kokosu příznivé účinky na naši nervovou soustavu a s úspěchem se používá při léčbě nervových nemocí a ztrátě paměti. Kombinace minerálů a vitamínů B pomáhá léčit také onemocnění pokožky a pravidelná konzumace přináší úlevu nemocným lupénkou a ekzémy.

Dužina není moc dobře stravitelná, proto by se jí nemělo jíst mnoho, za to byste jí ale měli jíst pravidelně. Jedna polévková lžíce strouhaného kokosu denně je ideální. Přidat jí můžete do jogurtu, tvarohu, do müsli, kaše či ovocného salátu.

Jak postupovat při výběru kokosu?

Budete-li chtít využít skvělých ozdravných účinků kokosu, můžete si pořídit sáček strouhané dužiny, nebo sáhnout po kokosu čerstvém. Jak správně kokos vybrat a jak ho co nejsnáze otevřít?

Při nákupu celých kokosů dbejte na to, aby na nich nebyly známky plísně a aby tři hladké tmavší skvrnky na skořápce byly čisté a nepoškozené. Zatřepáním ověřte, že kokos obsahuje vodu. Tu se při otevírání ořechu snažte zachytit a vypít, protože obsahuje spoustu cenných látek a prospívá velmi dobře ledvinám a celému tělu vůbec. Je považována za nejlepší izotonický nápoj.

Trik na otevření kokosu

Dobývat se do kokosu lze za pomocí svěráku, vrtačku a pilky. Ale nemusíte být zrovna kutil, abyste se dostali k čerstvé dužině. Použijte nebozez nebo vývrtku na víno - s jejich pomocí snadno vyvrtáte otvory v místě tří hladkých skvrn na skořápce.

Slijte kokosovou vodu a ořech potom na čtvrt hodinky vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Potom ořech vyndejte - nezapomeňte na chňapku nebo rukavice- a trochu zmáčkněte. Slupka pukne a lze ji jednoduše sloupnout. Získanou dužinu buď můžete rovnou konzumovat (teplá chutná výborně), nebo ji můžete nastrouhat a nasušit k pozdějšímu využití.

Zázrak jménem kokosový olej

Logo

V mnoha částech světa lidé denně jedí kokosové ořechy nebo výrobky z nich. Civilizační chorobu, aby u nich jeden pohledal. Může za to samozřejmě i spousta jiných faktorů, ale kokos v tom hraje díky svým skvělým vlastnostem také velkou roli. Konkrétně kokosový olej.

Kokosový olej se skládá z kyselin se středně dlouhými řetězci, což má při metabolismu tuků velký význam. Tyto řetězce jsou tělem zpracovávány spíše jako sacharidy, jejich trávení začíná už v ústech a kompletní rozklad proběhne v žaludku. Kokosový olej se neusadí se v těle, ale poskytne mu energii, která je uvolňována postupně.

Má vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost. Je odolný proti žluknutí a vyznačuje se vysokou teplotní stabilitou, takže se nesnadno přepaluje. V kokosovém oleji najdeme mastnou kyselinu laurovou - ta je obsažená už jen v palmovém oleji a mateřském mléce a velkou měrou se podílí na budování imunitního systému.

Velkým plusem jsou také antibakteriální a antimykotické účinky oleje, proto se hodí při detoxikaci od kvasinek, plísní, bakterií a virů. Velice se osvědčuje při léčbě kandidózy a pomáhá také hojení vyrážek a ekzémů.

Kokosový olej má příjemnou chuť i vůni a v kuchyni ho můžete využívat všemi způsoby, jak jste zvyklí u ostatních olejů. Je teplotně stabilní do 200 stupňů, takže smažení na něm se obejde bez přepalování a prskání.

Než si zvyknete na jeho chuť, začněte na něm smažit třeba palačinky, vajíčka, zeleninu, či maso po orientálním způsobu. Zkuste třeba kokosový olej smíchat s troškou soli, přimíchat do něj nasekanou citronovou trávu nebo nastrouhanou citronovou kůru, trochu chilli a pomažte směsí maso a zeleninu, které pak ogrilujete nebo osmahnete na pánvi.

Panenský kokosový olej si uchovává vitamíny A, C a E a je vhodný i k použití za studena - pokapejte s ním třeba zeleninový salát, pečivo či ovesnou kaši. Výborný je také koktejl, který vyrobíte rozmixováním jogurtu, banánu, dvou lžic kokosového oleje a lžíce medu - je to výborný prostředek pro dodání energie a prospěšných látek a posloužit vám může jako rychlá a chutná snídaně.

Venda má místo hlavy kokos

Kokosový olej jako lék

Kokosový olej působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě, nádorovým onemocněním a dokonce se často mluví i o jeho účinku na léčbu Alzheimerovy choroby. Skvěle také účinkuje i na náš zevnějšek.

Jde o velmi oblíbený masážní přípravek. Příjemně voní, krásně se vstřebává a nezanechává mastný film. Krásně zvláčňuje pokožku a zanechává ji pružnou a hladkou a dá se tedy výborně použít i jako náhrada běžného tělového mléka, krémů i odličovadla. Ocení ho zejména lidé s citlivou a suchou pokožkou, popraskanou kůží, atopickým ekzémem, vyrážkami i alergiemi. Jeho antiseptické účinky je dobré využít při hojení jizev a na doléčení popálenin. Použít ho můžete na popraskané rty a jako jejich ochranu před mrazem či horkem.

Pánové - pokud vyzkoušíte kokosový olej jako vodu po holení, nejspíš už nebudete chtít použít jinou. V Asii je používán na vlasové zábaly, protože umí zasáhnout proti lámání a vypadávání vlasů, dokáže zcela odstranit lupy a ozdravit suché, roztřepené a barvami poničené vlasy. Olej vetřete do vlasů před mytím, zabalte ručníkem, nechejte 20 minut působit a poté umyjte jen s trochou šamponu. Už nepoužívejte žádný kondicionér.

Kokos pomůže s hubnutím, olej skvěle chrání pleť a voda omlazuje. Připravte si také kokosové mléko
Kudy cestovaly kokosové ořechy
Může být čokoláda zdravá?
Čokoláda v cukroví není nenahraditelná. Zkuste karob!
Kakao obsahuje zdraví prospěšné látky
Dýně není vhodná jen pro chuť, ale i naše pro zdraví

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio