Kola, dresy, vzpomínky... To vše je k vidění v cyklistické Síni slávy sběratele Václava Rykla

3. prosinec 2013

Šedesát kol, na kterých jezdila československá cyklistická reprezentace, desítky dresů, cyklistické přilby a vzpomínky na cyklistické závody Praha - Berlín - Varšava nebo Závod míru. To všechno na jednom místě. Ve stodole u rodinného domu Václava Rykla.

Kola ale nejsou někde mezi balíky sena. Své poklady opatruje v místnosti, která je síní slávy československé cyklistické reprezentace. Bývalý cyklistický závodník Václav Rykl má zkrátka ke kolům a cyklistice osobní vztah.

„Rozhodl jsem se sbírat především kola, které byly sestavené reprezentačním mechanikem Františkem Babickým a na kterých vždycky někdo z reprezentace jezdil, a jde tedy o jakási kola s rodokmenem“ vysvětluje sběratel.

V jeho sbírce je například také kolo, na kterém jel v roce 1954 Závod míru Jan Kubr a Jan Veselý nebo raritní kolo, na kterém jel v roce 1961 Zdeněk Hasman. Nechybějí ani dresy – například Vlastimila Moravce nebo tragicky zesnulého Pavla Doležala, který zemřel po střetu s automobilem přímo při Závodu míru a také mnoho podpisů slavných závodníků

Václav Rykl se snaží svoji sbírku dál rozšiřovat. Přestože se už Závod míru nejezdí, jsou kola, která mu ve sbírce ještě chybí.

Spustit audio