Kola - jejich nákup a údržba. Jak na to?

18. duben 2012

Mnozí z nás se chystají po zimě oprášit svá jízdní kola. Vyvézt je z garáží a sklepů a zdolávat první jarní kilometry. Neměli bychom ale zapomínat na kontrolu převodů, dohuštění pneumatik a celkovou kontrolu jízdního kola.

Máme si pořídit na kolo i světlo a co blatníky, potřebujeme je vůbec? I to zjišťoval Honza Beneš přímo u odborníka a prodejce jízdních kol Ladislava Prokůpka: „Určitě bych se podíval na to, v jakém stavu to kolo je a promazat všechny pohyblivé díly.“

V rámci povinné výbavy musíte mít také například přední i zadní odrazky, odrazky boční na výpletu kola i na šlapkách, funkční přední i zadní brzdu a pokud jedete za šera nebo za snížené viditelnosti, musíte mít přední a zadní světlo nebo blikačku.

A čím se řídit při nákupu nového jízdního kola? „Základ je vědět, na co to kolo budu používat. Zda pouze na silnici, převážně na silnici nebo převážně v terénu a podle toho zvolit typ kola. To by měl každý zákazník vědět.“ říká Ladislav Prokůpek.

Při koupi jízdního kola byste neměli zapomínat ani na přilbu a vhodné oblečení, trendem je například tzv. funkční prádlo, které velmi dobře saje pot.

autor: Jan Beneš
Spustit audio