Kondicionéry vybírejte podle druhu vlasů, ne podle pokožky!

29. duben 2015
Jak správně nakupovat

Kondicionér je přípravek, který dáváme do vlasů po jejich umytí. Vrátí vlasu jeho správnou kyselost, která se mytím, tj. použitím vody a šampónu změní.

Správná kyselost lidského těla, tedy i pokožky hlavy a vlasů, má mít kolem 5,5 pH, což znamená lehce kyselé prostředí.

Po umytí se dostává na pH 7. To způsobuje, že se vlas lehce otevírá, protože jeho povrch je lehce šupinatý. Projevuje se to špatným rozčesáváním vlasů - tento problém má většina lidí s vlasy delšími než 10 cm.

Kondicionér vlas okyselí a opět zavře, a tím vlasy chrání jak při rozčesávání, tak například při fénování nebo jejich žehlení.

Když nebyly kondicionéry, dával se na opláchnutí do vody citrón nebo ocet. Vlasová stylistka Jana Burdová ale upozorňuje, že v současné době jde už spíš o přežitek. Když to totiž s kyselostí přeženeme, vlas se zase otevírá a poškozuje. Na obdobném principu kdysi fungovaly tzv. kyselé trvalé.

Jak správně vybrat kondicionér?

Použití kvalitního kondicionéru přinese lepší výsledek. Jaký ale zvolit? Protože kondicionér nepatří na pokožku hlavy ale do vlasů, rozhodujeme se ne podle stavu pokožky, ale podle druhu a stavu vlasů.

Můžeme volit mezi kondicionéry regeneračními s kyselejším pH, aby se narušený vlas hodně zatáhl, kondicionéry na barvené vlasy, které mohou obsahovat rozjasňovače barvy, když už je vymytá, nebo hodně odlehčené kondicionéry na objem vlasů.

Opravdový objem vlasů nevytvoří žádný kondicionér, ale vlasy nebudou "splácnuté". Existují i hodně silné kondicionéry na "krepaté" vlasy, které vlas správně zvlhčí a alespoň částečně vyhladí.

Kde kondicionéry kupovat? V profesionálních kadeřnických salónech!

Tip pro vás: ne každý kadeřnický salón, kde za péči o vlasy platíte, je salónem odborníků. Vodítkem vám může být zájem kadeřnic o vaše vlasy - pokud vám dají alespoň 5, 6 otázek, aby se dozvěděly, jaké problémy s vlasy řešíte a jaký kondicionér "na míru" vám nabídnout.

Nejčastější chyba při použití kondicionéru je, že ho lidé dávají moc a na špatné místo. Kondicionér nepatří na pokožku hlavy, ale pouze na vlasy cca 5 centimetrů od ní.

Správný postup je tedy odlít kondicionér do rukou, rozemnout, a teprve pak vetřít do konečků vlasů!

autor: Veronika Dašková
Spustit audio