Kovářská v Krušných horách

14. březen 2013

Tentokrát se s námi můžete vypravit do obce Kovářská, která leží v Krušných horách 33 kilometrů od Chomutova.

V obci s bohatou historií žije zhruba 1300 lidí. V centru Kovářské stojí barokní kostel sv. Michaela archanděla z roku 1710, před kterým se tyčí mariánský sloup.

Nedaleko od obce je hájovna Vápenka, kousek od ní je starý opuštěný lom, kde se v minulosti těžily mramory.

Obec proslavilo Muzeum letecké bitvy nad Krušnohořím z 11. září roku 1944, které v minulosti navštěvovali američtí veteráni a dodnes sem jezdí jejich rodiny.

Po pravé straně od vlakového nádraží v Kovářské se rozkládá rozsáhlé rašeliniště Mrtvá slatina, někdy také nazývaná Palouk mrtvých. Rašeliniště je více než jeden kilometr dlouhé a v průměru půl kilometru široké.

A právě k němu se váže jedna z legend, kterou vypráví historik Jiří Šlajsna: „Po bitvě u Přísečnice se část švédského jezdectva měla snažit dostat z rakouského obklíčení a jeden z místních sedláků z Kovářské jim nabídl, že je vyvede. Místo toho je ale zavedl do rašelinišť, kde měla celá ta švédská jízda utonout.“

Velice dlouho se o tom mluvilo jako o legendě, ale v roce 1924 se zjistilo, že má možná pravdivé jádro, protože při těžbě rašeliny nedaleko Černého potoka u Kovářské byly nalezeny švédské zbraně a byly tam nalezeny i pozůstatky.

Dnes se ví, že se jednalo snad o nákladní muly, v té době se ale rozpoutala taková diskuze, že tam měly být nalezeny těla švédských vojáků s koňmi...“Já jsem sám tuhletu informaci nedokázal najít takhle potvrzenou - mluví se spíš o nákladních mulách a o nějakém ustupujícím švédském konvoji, který se zde měl utopit, ale opravdu byly nalezeny zbraně a oděvy ustupujících švédských vojáků.“ Dodává Šlajsna.

Z toho důvodu tam na konci 20. letech byl zbudován pomník mrtvým Švédům, který stojí dodnes - bohužel jen ta krásná bronzová deska, která byla na pomníku byla ukradena sběrači kovů.


Zvětšit mapu
autor: Eva Holá
Spustit audio