Krásu skleněných betlémů můžete obdivovat i v létě v železnobrodském minimuzeu!

24. červen 2015

Letní Vánoce, které na nás útočí především z reklam, nemusí být jenom obchodním trikem. S Vánocemi máme spjaté betlémy, a ty si můžete i v létě prohlédnout v novém minimuzeu betlémů v Železném Brodě.

Unikátní sbírka padesátky křehkých skleněných uměleckých dílek je dalším turistickým lákadlem města s bohatou sklářskou historií.

„Já pocházím ze sklářské rodiny, maminka je figurkářka a vždy jsme doma měli skleněný betlém,“ popisuje majitelka minimuzea Alena Kortanová, jak se zrodil její vztah k betlémům.

Před sedmi lety iniciovala vánoční výstavu betlémů a letos se rozhodla se se sbírkou pochlubit nejen turistům po celý rok.

Mezi padesátkou vystavených unikátů převládají betlémy figurkářské, u jejichž zrodu stál ve 30. letech minulého století Jaroslav Brychta, otec skleněných figurek na Železnobrodsku.

Alena Kortanová ve svém minimuzeu

Sbírka zahrnuje ale i hutní betlémy, broušené, ryté či vyráběné z dutých skleněných trubic. Součástí minimuzea je i dílnička a prodejna sklářských výrobků Železnobrodska.

Během prázdnin bude muzeum otevřené od pondělí do soboty od 10 do 17 hodin. Více informací najdete na webových stránkách Minimuzea skleněných betlémů s prodejnou skla.

Spustit audio