Křížem krajem: Jeřabina – znovuobnovená rozhledna v Krušných horách

13. květen 2015

S pomocí městské hromadné dopravy a vlastních nohou si vystačíme na dnešním výletě. Tedy nejdřív se ale musíme dostat do Litvínova. Právě tam začíná naše putování, jehož cílem je rozhledna Jeřabina.

Z Litvínova vyrazíte autobusem číslo 13 přes Janov na Křížatky, tam vystoupíte a začne turistika. Silničními serpentinami se po asi 4 kilometrech dostanete přímo na rozhlednu.

Rozhledna Jeřabina je vysoká 6 metrů. Byla postavena v roce 1884 a před čtyřmi lety zrenovována. Vyhlíží do krajiny z nadmořské výšky 780 metrů a je z ní rozhled jak na Most, chemické závody nebo na České středohoří.

Až se pokocháte pohledem, sestoupíte z rozhledny a budete pokračovat po žluté turistické značce do Mníšku. Odtud pak po červené turistické značce přes Novou Ves do Horního Jiřetína. Tam počkáte na autobus číslo 14, kterým se dostanete zpět do Litvínova.

Celá trasa nepřesáhne 15 kilometrů, takže jde, alespoň pro ty zdatnější, o výlet na odpoledne. A pokud by vám tři hodiny chůze nestačily, můžete nad Litvínovem ještě navštívit Czedíkův gloriet. Půvabný altán na Studničním vrchu je staronovou městskou atrakcí. Posezení v lesním altánu může být příjemnou tečkou za putováním krajinou nad Litvínovem.

autoři: Eva Bucharová , Lenka Šipošová
Spustit audio