Křížem krajem: Litvínov, to není jen hokej a zimní stadion

4. květen 2015

Litvínov - město, které určitě nepatří k populárním turistickým cílům. Přesto má turistům co nabídnout. Přesvědčí vás o tom Jan Kučera, člen litvínovského KĆT.

Litvínov - město horníků i hokejistů je bránou do Krušných hor. Právě radniční sklípek je nejstarší budovou ve městě. Kdysi v něm sídlila radnice.

Za návštěvu stojí také valdštejnský zámek, který byl po kompletní rekonstrukci otevřen letos v únoru. „Uvnitř jsou tři výstavy,“ říká Jan Kučera. Tenhle původem Louňák se do Litvínova před lety zamiloval a celý svůj dospělý život prožil na sídlišti s dnes už nevalnou pověstí - v Janově.

Má rád Krušné hory i své město a procházka s ním je velmi příjemná. „V zámeckém parku teď probíhá revitalizace. Odborníci tu káceli a prořezávali a teď zakládají nové trávníky. Stále ale nádvoří zámku vévodí staletá lípa.“

Zavzpomínáme na textiláckou minulost města, zastavíme se v kostele a u bývalé radnice.

„Ve Voightových sadech stojí za povšimnutí Samson, barokní socha od Matyáše Bernarda Brauna, kterou ze sídelního Duchcova do Litvínov převezli pánové z Valdštejna. Litvínov býval jejich výletním místem a zámek, kde jsme naší procházku začínali, sloužil jako lovecký. Dnes je Litvínov především brána do Krušných hor,“ vysvětluje Jan Kučera.

Když už jsme ale v Litvínově, možná bychom měli zmínit i zdejší zimní stadion. Ivan Hlinka, po němž nese stadion jméno, tu má i sochu, jejímž autorem je Stanislav Hanzík. A milovníky moderní architektury by mohl zajímat takzvaný kolektivní dům.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio