Křížem krajem: Májový výlet na hrad Sloup v Čechách

18. květen 2015

Z hradních ochozů hradu Sloup jsou krásné vyhlídky do okolí. Proslavil se také ve filmových pohádkách. Na skalním hradu ve Sloupu v Čechách už navíc brzy zpřístupní nejspodnější ochoz, kam dosud návštěvníci nemohli.

Místo, kde se natáčely některé scény z oblíbené české pohádky S čerty nejsou žerty, to je skalní hrad ve Sloupu v Čechách na Českolipsku.

Z hradních vyhlídek na vysoké skále jsou krásné vyhlídky do okolí. „Kdybychom se dívali ze severu, vidíme krásně panorama Lužických hor, na Prácheň, Nový Bor a tak dále,“ popisuje výhledy kastelán hradu Ivan Volman.

V současných dnech na hradě pracují zedníci, aby se turistům otevřela další zákoutí. „Snažíme se zpřístupnit ten nejspodnější ochoz, vinici, kam návštěvníci dlouho nemohli,“ komentuje stavební práce na hradě kastelán a doplňuje, že hotovo by mělo být už letos o prázdninách.

Skalní hrad Sloup

Hrad si můžete projít jak s průvodcem, tak i sami. Na pokladně vám vypůjčí brožurku s informacemi a hurá na prohlídku. Ujít si nenechte ani vyhlídku, kde najdete barevná sklíčka, skrze která můžete prohlížet okolní krajinu. Věřte, že takové podívání se líbí nejenom dětem.

Dobrá zpráva na závěr - přes léto jsou brány hradu pro návštěvníky otevřené každý den!

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio