Kryštofovo údolí bude mít od podzimu kašnu s čůrajícím voříškem

29. srpen 2014

Kryštofovo Údolí je malebná vesnička jen několik kilometrů vzdálená od Liberce, do které přijíždějí turisté ze všech koutů Česka a dokonce i ze zahraničí. Najdete tam nádherný dřevěný kostelík sv. Kryštofa, muzeum betlémů a třetí český orloj. Brzy tam má přibýt i kašna se sochou čůrajícího voříška!

Asi každý ví, že hlavní město Evropské unie, Brusel, má kašnu s čůrajícím chlapečkem. Martin Chaloupka, velký patriot malebného Kryštofova Údolí na Liberecku se rozhodl, že v „hlavní vesnici Evropské unie, tedy Kryštofáku, postaví kašnu s čůrajícím voříškem.

Na svém "kontě" má pan Chaloupka už výstavbu třetího orloje v České republice, za kterým se do romantické vísky sjíždějí lidé ze všech koutů České republiky, ale i ze zahraničí.

Kašnu bude zdobit socha voříška - na typicky české vísce totiž takového pouličního pejska potkáte na každém rohu, a tak se dá považovat za symbol vesnic. Navíc také proto, že na české vesnici je podle Martina Chaloupky "minimální výskyt tučňáků". Na její slavnostní odhalení kašny se můžete těšit už letos na podzim.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio