Kuba - perla Karibiku. Otevírá se konečně světu?

1. září 2015

Perla Karibiku. Takovou přezdívku si vysloužil ostrov Kuba. Svými skoro 110.000 kilometrů čtverečných je největším ostrovem Velkých Antil a 15. největším ostrovem světa. Hlavní město Havana dalo i jméno jednomu ze dvou nejslavnějších produktů - doutníkům. Tím druhým veleslavným produktem je samozřejmě vyhlášený rum.

Havana

Dnes ukazuje turistům rozporuplnou tvář, ostatně jako celá Kuba. Najdete zajímavou architekturu, monumentální stavby z období, kdy byla koloniálním velkoměstem, ale taky budovy, kterým ze střech roste tráva.

Říká se, že kdyby "barbudos", vousáči v čele s Fidelem Castrem, nevyvolali revoluci, čekal Havanu osud Las Vegas, protože lidem z hráčského byznysu se pro takový účel zdála jako stvořená.

Fidel Castro

Ostatně - svou vilu měl ve Varaderu i Al Capone. Ale Havanu čekají i tak změny – ty politické určitě přivolají i zahraniční kapitál. Město už nebude tak chudé, ale také ztratí část svého dosavadního kouzla.

Tipy pro výlety

Nevynechejte pláže, ale nezapomeňte i na jiná lákadla - krokodýlí farmu nebo Zátoku sviní, kde se v dubnu 1961 vylodili kubánští exulanti, aby za pomoci USA svrhli Castrův režim.

Nepodařilo se a dodnes se tu můžete v muzeu podívat na zbraně české a sovětské provenience, kterými tehdy Kubánci svoji revoluci ubránili. Castrův režim vzal vládu tvrdě do rukou, od roku 1969 tu byly dokonce zakázané vánoce - to se podařilo zlomit až v roce 1989 při návštěvě papeže Jana Pavla II.

Co by v portfoliu turisty rozhodně nemělo chybět, to je návštěva některé výrobny doutníků a palírny vyhlášeného třtinového rumu, včetně ochutnávky.

Doutníky se tu dodnes vyrábějí starou technologií, vlastně ručně a doslova na koleně. Denní mzda zaměstnanců v takové továrničce se pohybuje kolem deseti dolarů, ale zato si mohou pár doutníků, které pak na světových trzích stojí i stovky korun, během směny vykouřit.

Spustit audio