Kupujte jen zdravá včelstva. Dejte přednost chovateli, který vám doloží, že jeho včely jsou zdravé

29. květen 2015
Jak správně nakupovat

Existuje několik cest, jak získat včelstva. Od včelaře můžete koupit vyzimované včelstvo nebo oddělek, velmi rizikový způsob získání včel je setřást zalétlý roj.

Je to zadarmo a lidé, kterým se usadil na zahradě nebo u domu, se ho velmi rádi zbaví. Pokud si ho troufnete sundat, je vaše úsilí většinou tím jediným, čím zaplatíte. Přesto důrazně doporučujeme: roj neznámého původu nebrat! Nejde o těch pár žihadel, která byste mohli, ale nemuseli dostat. Jde o to, že o těchto včelách nevíte vůbec nic.

V první řadě neznáte zdravotní stav takového včelstva. Nevíte, jestli včely pocházejí z oblasti zasažené včelím morem, nakolik jsou napadeny parazitem kleštíkem včelím, takzvanou varroázou. Nemoci včel jsou to, co poslední dobou včelaře hodně trápí. I díky nim byly úhyny včelstev uplynulou zimu obrovské. A právě kvůli zdravotnímu riziku nařizují právní předpisy roj neznámého původu utratit.

Sousedův roj
Jiná situace nastane, pokud vám soused nabídne, abyste se ujali včel, které se mu vyrojily na hrušni. Pak už je na vás, abyste od něj dostali co nejvíce potřebných informací. Výhodou je, že takový roj velmi rychle staví.

Nasypete ho do úlu, ve kterém jsou jen mezistěny, a za krátký čas budete mít vystavěné souše. Nevýhodou je, že včely budou chtít starou matku vyměnit, a pak vám hrozí totéž, co jejich předchozímu majiteli – vyrojení.

Kupujeme včely
Můžete koupit hotové včelstvo, které má včelař vytvořené už několik let, nebo alespoň přezimované jednu zimu. Druhou variantou je koupit oddělek. Oddělek je nově vytvořené včelstvo, vytvořené v dané sezóně. Je slabší než vyzimované včelstvo, ale také obsahuje včelí matku, plod, i včely dělnice.

Vyzimované včelstvo je dražší, ale můžete z něj mít med už v roce, kdy ho koupíte. Oddělek vám pravděpodobně žádný med v roce, kdy ho kupujete, nepřinese. Nejdřív musí zesílit, ale podobně jako roj velmi rychle staví. Počítejte s tím, že péče o oddělek je náročnější než péče o vyzimované včestvo. Včelstvo je větší, a tak lépe zvládá výkyvy počasí i různé zátěže. U oddělku musíte kontrolovat, jestli matka klade, a když je přestávka ve snůšce, je třeba i přikrmovat.

Zkušení včelaři radí, abyste při koupi dodržovali několik pravidel. Tak např. při volbě chovatele, je nejlépe je zvolit chovatele z vašeho okolí. Pokud je to prověřený včelař, tím lépe. Je větší pravděpodobnost, že vám poskytne kvalitní včelstva, navíc z dané oblasti. Je pro vás snadné zjistit, jak je to s nákazou ve vašem okolí. Také ušetříte za náklady na přepravu.

Pokud zvolíte včelstva, která žijí v obdobných přírodních podmínkách, jaké budou mít u vás, můžete hodně udělat pro dobrou produkci medu. Prostě včely, které jsou šlechtěny a prosperují v nadmořské výšce 150 metrů v zahrádkářské kolonii, nemusí dosahovat tak dobrých výsledků i na lesní mýtině v 600 metrech nad mořem. Vybírejte včelstva (nebo matky) šlechtěná na využívání snůšky v té které dané oblasti. Nabídka linií včel je dostatečně široká.


Kupujte jen zdravá včelstva. Dejte přednost chovateli včel, který vám předloží veterinární osvědčení, že jeho včely jsou zdravé. A vybírejte přednostně ve svém okolí - pokud je budete převážet z větších vzdáleností, prověřte si nákazovou situaci, co se týká včelího moru. Jsou oblasti, z kterých je zakázáno včely šířit.

Jak včely převézt
Vyzimovaná včelstva převážejte přímo v úlech. Řádně je zabezpečte proti rozsypání, zavřete letáky a očka. Pozor, včely potřebují dostatečné větrání! Obvykle stačí větrací dno zajištěné mřížkou. Oddělky se nejčastěji převážejí ve speciálních papírových krabicích, které se důkladně přelepí páskou. V opačném případě dopadnete jako jeden včelaří, který musel v průběhu cesty obléct včelařskou kombinézu i s kuklou, protože v autě to létalo jak na leteckém dni.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio