Labe v Ústí odkrylo nepořádek. Dobrovolníci čistili řeku a dělali to rádi

27. červenec 2015

Dvacítka dobrovolníků uklízela nepořádek v Labi pod mostem Edvarda Beneše v Ústí nad Labem. Snížená hladina řeky odkryla odpadky, plasty, kabely, sklo a dokonce i pneumatiky.

Nápad vyčistit Labe se zrodil v hlavě Lukáše Koubenky. „Nápad vznikl tak, že jsem se přestěhoval do Ústí amoc se mi líbilo trávit večery u řeky, a když jsem viděl, jak je ta hladina nízká a vylézají pneumatiky, řek jsem sil, že bych mohl požádat nějaké známé,“ vysvětlil Lukáš Koubenka. „Přes Facebook se svolala akce, napsal jsem na magistrát. Někdo z magistrátu nám poskytl kontejnery,“ doplňuje.

Původní předpoklady odhadovaly, že na akci přijde 10 lidí, na sociální síti se přihlásila skoro čtyřicítka a v reálu dorazila dvacítka dobrovolníků. Všichni měli co dělat.

„Projekt je to zajímavý, pochopitelně,“ zhodnotila akci jedna z účastnic a dodala, že k Labi chodí venčit psa: „Jsem tady proto, protože máme pejska a chodíme ho venčit a chodíme ho občas koupat do Labe, a chceme se v podstatě vyhnout tomu, aby jednou vylezl a měl rozříznutou nožičku o nějaký střep nebo podobně.“

„Já jsem se o tom dozvěděl na internetu a řekl jsem si, že bych to tu chtěl uklidit, pomoci Ústí, kde jsem se narodil,“ říká dobrovolník, který úklid řeky zahrnul do svého prázdninového programu.

„Sešel se celkem fajn kolektiv. Máme tady sice ne tolik lidí, kolik jsme očekávali, ale ti co přišli, tak jsou docela fajn,“ hodnotí akci další z dobrovolníků a vybízí i další mladé lidi z Ústí nad Labem: „Určitě si myslím, že by si mohli občas přivstat a jít to tu trošku uklidit, přece jenom tu žijí i oni, mladí, a ne jenom ti staří. Třeba tady jsou paní, kterým je určitě více jak šedesát let, a přivstaly si a přišly sem.“

Dobrovolníci při úklidu u řeky Labe
autor: Martin Dušek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.