Lak na nehty je zdravější než gelové nehty. Navíc vám může vydržet přes 14 dní

13. leden 2016

Pěstěné ruce a upravené nehty jsou vizitkou každého z nás. Hlavně dámy řeší, jak mít pěkné a zdravé nehty. „Základem je pravidelná péče,“ říká majitelka nehtového studia Libuše Prachařová.

„Ruce jsou velmi namáhanou částí těla, a proto bychom jim měli pozornost věnovat každý den,“ říká žena s více než 20letou praxí v oboru.

Denně ruce mazat krémem je základ. „Nestačí ale jen klasicky ruce promastit. Zvláště teď v zimě je důležité věnovat zvláštní pozornost nehtovému lůžku.“

Bezprostřední okolí nehtů vysychá, praská a dává vzniknout nepěkným a bolestivým záděrám. „Právě sem musíme krém nebo speciální přípravek na olejové bázi vtírat obzvlášť pečlivě,“ zdůrazňuje paní Libuše, která přidává i recept na domácí olejovou koupel pro suché prsty. Až na zdravých rukách totiž mohou vyniknout pěkné nehty.

Recept na domácí olejovou koupel pro suché prsty

Manikúra (ilustrační foto)

„Klasickou manikúru, jejíž součástí je i lakování nehtů, si můžete udělat i doma. Chce to ale čas a trochu šikovnosti,“ říká Prachařová.

Když nanesete podkladový lak, dvě vrstvy barvy a pak lak krycí s potřebnými časovými odstupy na schnutí jednotlivých vrstev, mohou vám nehty vydržet upravené i deset dní. „Záleží samozřejmě na práci, jak to děláme a jak moc jsou naše ruce v permanenci,“ upozorňuje Prachařová.

Ještě trvanlivější jsou laky zapékané pod speciálními lampami. Ty vám v salonu nanesou i odstraní. „Je to zdravější varianta než gelové nehty,“ říká další nehtařka, Eva Rýdlová.

„Laky se nanáší ve čtyřech vrstvách a každá se vytvrdí v pícce. Nehty si touto metodou sice neprodloužíte, ale máte je upravené minimálně na 14 dní.“

Další cestou jak mít pěkné nehty je využití umělých materiálů. Ty umožňují i prodloužit měkké a třepivé nehty. Pro vlastní nehty je to ale metoda, která je nejvíc zatěžuje. „Jde hlavně o mechanické poškození, při odstraňování umělých nehtů. Pak trvá zhruba měsíc, než poškozený nehet odroste a vrátí se původní kvalita,“ vysvětluje Prachařová.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio