Lamy v děčínské zoo navštívil kadeřník

14. červen 2016

Děčínská zoologická zahrada nechala v minulých dnech ostříhat své lamy alpaky. Jak takové ostříhané lamy vypadají, kdo je jejich kadeřníkem a proč je nutné lamy na léto ostříhat?

„Pozvali jsme k nim odborníka, který je ostříhal a vlastně jim tak pomohl k tomu, aby se v létě nepřehřívaly, protože je nutné vždycky na začátku jara nebo v tom období května, aby se ta zvířata nepřehřívala a krásně zvládla léto,“ vysvětluje návštěvu kadeřníka mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Sameček a samička lamy alpaky zažili vůbec první stříhání v životě, protože je děčínská zoo získala teprve v loňském roce jako mláďata. Stříhaní lam je podobné stříhaní ovcí a musí je provádět odborník.

„O ostříhaní lam se postaral Jan Pospíšil, učitel ze střední školy zahradnické a zemědělské v Děčíně. Přizval si k tomu na pomoc i své studenty v rámci praxe, kteří mu pomáhali lamu přidržovat, uklidňovat a jinak pacifikovat,“ doplnila Houšková.

Další důležitou součástí byl výběr střihu. Každá lama proto teď vypadá trošičku jinak.

Lamy alpaky v děčínské zoo navštívil kadeřník

„Vygooglovali jsme na internetu, jak se vlastně takové lamy alpaky stříhají, a ty jejich účesy nám přišly velmi srandovní. Tak jsme šli do toho s tím, že samec Ládík má na hlavě jenom takový rošťácký rozcuch a samičce Marcelce jsme nechali tu srst trošičku delší, takže vypadá, jako když má mikádo,“ popisuje Alena Houšková.

Lama alpaka je plemeno speciálně vyšlechtěné právě na vlnu. Ostříháním dvou lam získala zoologická zahrada asi 6 kilo rouna, které se musí zpracovat. Z ostříhání každé lamy nakonec vznikne maximálně jedno kilo prvotřídní vlny. Pracovníci zoologické zahrady zkusí vlnu zpracovat, a pokud se jim to povede, upletou 100% přírodní šálu, ponožky nebo svetr.

„Příští rok půjdou ke kadeřníkovi určitě znovu, protože ta vlna jim za ten rok naroste o dalších 12-15 centimetrů. Určitě jim také vymyslíme nějaký nový originální účes,“ dodává Houšková.

Spustit audio