Látkové plenky jdou opět do módy. Jsou šetrnější, levnější a (téměř) bez práce

27. červen 2016

Látkové plenky si opět našly cestu k dnešním maminkám. Takzvané „látkování“ vyučuje na svém semináři pro maminky i Iva Kovandová, která jedno dítě sama má a druhé je na cestě. Bez látkových plenek by si mateřství nedokázala už ani představit.

„Je to o ekologii, ekonomii, zdraví a estetice. Co se ekonomie týče, dá se ušetřit v podstatě až 11 000 za jedno dítě a až nějakých 15 000 při dvou dětech, což je standartní situace v České republice. Z hlediska ekologie jde o to, že při používání jednorázových plenek pro jedno dítě vzniká zhruba 1,5 tuny odpadu, který se rozkládá zhruba sto let, takže u těch látkových plenek je ta ekologie trošku lepší. Na jedněch plenkách totiž odplenkujete dvě až tři děti,“ popisuje hlavní výhody Iva Kovandová.

Látkové plenky se přírodní cestou rozkládají zhruba 5 let. Navíc dnešní látkové plenky prošly modernizací a péče je o ně je mnohem jednodušší.

„Máte možnost zvolit si ty bílé čtvercové bavlněné plenky, které známe všechny z doby našeho dětství, ale obvykle dnes maminky používají tzv. plenky kalhotkové, které vypadají jako ty jednorázové a péče o ně je taková, že se prostě hodí do pračky na 60 stupňů. Není potřeba je vyvářet na plotně a nemusí se ani žehlit.“

Látkových plenek najdete na trhu mnoho druhů, ať už jde o plenky kalhotkového typu nebo zavinovačky. Pochopitelně není problém ani v barvě.

Přebalovací pult na bezbariérových toaletách ve vlaku

Semináře o látkování se účastnila i nastávající maminka Helena Jarchovská. „Určitě chci vědět, jaké mám možnosti, než se to dítě narodí, protože s těmi papírovými úplně nesouhlasím, co se týče ekologie. Když se člověk koukne na internet, tak tam je tolik druhů, materiálů, že jsem tady, aby mi to někdo vysvětlil. Zatím mě to přesvědčuje, že to opravdu má smysl.“

Iva Kovandová ovšem v semináři nezatracuje ani jednorázové plenky. Ty by se ale podle ní měly užívat s rozmyslem, protože ne všude je pohodlné látkové pleny používat.

„Proti jednorázovým plenkám nic nemám, nejdu s křížem a česnekem… Jde podle mě o to, že jednorázové plenky byly vynalezeny, aby usnadnily maminkám práci. Sahám po nich například na dovolené, kde není možnost praní. Ale jsou maminky i natolik ortodoxní, které například i na táboře, kde mají jen studenou vodu v potoce, látkují. Podle mě už je tohle ale zbytečný extrém,“ konstatuje Iva Kovandová.

Doplňme ještě, že pořízení nové plenkové výbavy vyjde na několik tisíc korun. Látkové plenky ovšem můžete koupit i levněji, z druhé ruky ‒ například přes bazárky pro maminky.

Spustit audio