Legendární Igráček slaví letos 40 let existence - navštivte zámek v Děčíně a slavte s ním!

18. únor 2016

Voják, dopravní policista nebo popelář tyto a mnoho dalších profesí už vyzkoušela legendární plastová figurka Igráček, která letos oslavuje kulatých 40 let a jako první mohou Igráčkovi pomyslně pogratulovat návštěvníci děčínského zámku, kde na ně čeká výstava Fenomén Igráček.

„Je tu samozřejmě velká spousta Igráčků s nejrůznějším vybavením… A také se tu návštěvníci dovědí, jak vůbec vznikal,“ zve na výstavu ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Igráček je asi 8centimetrová plastová figurka v mužské i ženské podobě, se kterou můžeme pohybovat hlavou kolem dokola, rukama i nohama a nově se mu pohybuje i zápěstí. Jak ale vypadá jeho výroba?

„Používají se různé formy. Do továrny přijdou barevné granule, z nich se potom lisují jednotlivé díly, z kterých se pak montuje dohromady celá figurka,“ popisuje Krupičková.

Poprvé se Igráček objevil na pultech hračkářství v roce 1976, ale jeho cesta nebyla vždy snadná a málem se na něj zapomnělo. Co dopomohlo tomu, že si i dnes děti mohou s Igráčkem znovu hrát?

Znovuzrození Igráčka

Výstava Fenomén Igráček na děčínském zámku

„Bylo to tak jako s celou řadou českých výrobků. V 90. letech byla výroba Igráčků ukončena, ale měl to štěstí, že všechno, co bylo potřeba k jeho výrobě, koupil, tuším v roce 2007, podnikatel pan Kotík, který pak v roce 2010 znovu rozjel výrobu trochu vylepšených Igráčků,“ vysvětluje Iveta Krupičková.

Součástí výstavy je také herna, která je připravena hlavně pro děti, aby si mohly na všechno sáhnout a vyzkoušet si se vším pohrát.

„Reakce jsou často takové, že děti vběhnou s pokřikem Jééé do té herny, pokleknou si na koberec nebo sednou ke stolečku a začnou si hrát, což se samozřejmě jejich dospělému doprovodu líbí,“ konstatuje ředitelka zámku.

Igráček se v Děčíně těší velkému zájmu a o víkendu se na něj přijde podívat kolem 200 návštěvníků a výstava Fenomén Igráček potrvá do konce března.

Spustit audio